Kirunaborna trygga men med oro för drogmissbruk

Kirunaborna känner sig trygga i sin stad, det visar kommunens undersökning. Men det finns att jobba på. ”Vi ska utforma en plan för det brottsförebyggande arbetet”, säger tillförordnade kommunchefen Anders Karlsson.

"Vi måste hjälpas åt för att det ska fortsätta vara bra", säger Anders Karlsson, kommunens samordnare i det brottsförebyggande arbetet.

"Vi måste hjälpas åt för att det ska fortsätta vara bra", säger Anders Karlsson, kommunens samordnare i det brottsförebyggande arbetet.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-10-26 19:00

I och med en ny lag som trädde i kraft den 1 juli ställs nya och skarpare krav på kommunernas brottsförebyggande arbete. Med lagändringen kommer också statliga medel till det arbetet. Kiruna kommun hade ute en enkätundersökning under sommaren för att ta reda på hur Kirunaborna känner. 

– Av svaren kan man se att Kirunaborna tycker att Kiruna är en trygg stad att bo i, detsamma gäller för landsbygden. Men det finns sådant som man behöver ta tag i. Det framkommer att det är lätt att få tag på narkotika, att det är normaliserat att använda narkotika, säger tf kommundirektör Anders Karlsson, som nu också är samordnare för det brottsförebyggande arbetet på kommunen.

722 personer svarade på enkäten.

– Det är bra om folk engagerar sig, att de tar ståndpunkt i frågan: Vilket Kiruna vill vi ha? Vi måste jobba tillsammans för att det ska fortsätta vara bra. 

Han gör just nu djupintervjuer och ska vara färdig med en nulägesbeskrivning till jul.

– Utifrån nulägesbeskrivningen ska vi utforma en plan för det brottsförebyggande arbetet. Det kommer bygga mycket på samverkan och öppen dialog.

Planen ska vara färdig senast i juli nästa år.

– Vi måste nå de unga, att förändra deras bild av narkotika och kriminalitet. Vi behöver lägga mycket fokus på att det ska finnas saker att göra för barn och unga. Det ska vara tryggt och bra i skolan, det ska finnas saker att göra på fritiden, säger Sanna Inga Poromaa (V), andre vice ordförande i kommunstyrelsen. 

I dessa tider med dålig ekonomi för kommunen, har ni möjlighet att göra sådana satsningar?

– Våra prioriteringar kommer alltid vara vård- och omsorg och skola, barn och unga. 

Sanna Inga Poromaa är ordförande i det brottsförebyggande rådet som håller på att startas upp inom kommunen. Man väljer just nu ledamöter.

Hon lyfter det våld som sker i det dolda, i hemmen, som en viktig fråga att jobba med. En annan aspekt som nämns av en del svarande i undersökningen är hur det kan upplevas otryggt när det rivs eller byggs omkring en.

– I gamla centrum har det blivit öde, och bara det gör att det upplevs som otryggt. Barn och unga har kunnat ta sig in på områden där det kan vara farligt. Hur gör man för att det inte ska bli öde fast ingen bor där?  Det är viktigt att jobba med, säger Sanna Inga Poromaa (V).

Kommunpolisen för Norra Lappland ser fram emot att kommunerna steppar upp det brottsförebyggande arbetet. 

– Det är viktigt med samverkan. Från i år är det lagstadgat att kommunerna ska ha en samordnare för det arbetet. Mina tre kommuner, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk har hittills haft lite olika lösningar, säger Emma Lindberg, kommunpolis Norra Lappland. 

Hon fortsätter:

– Vi tror på samarbetet med kommunerna och ser fram emot att de har samordnare, att vi får någon att samverka med.

Hon har inte satt sig in i Kiruna kommuns trygghetsundersökning men har gått igenom Brås, Brottsförebyggande Rådets, nationella trygghetsundersökning som nyligen kom. 

– Vi har spånat i siffrorna för vårt lokalpolisområde. Hur man upplever närmiljön. Där kan man se att gemene man i dag är orolig för brottsutvecklingen men man känner sig hyfsat trygg i sin närmiljö. Det gäller också för Norra Lappland, säger Emma Lindberg, polisen Norra Lappland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!