Under måndagen skrev Kiruna kommun avtal med en konsult som ska ansvara för badhusprojektet. Då berättade kommunen också att Kirunaborna inte har efterfrågat ett äventyrsbad, utan ett funktionellt badhus där inträdet inte blir så högt.
Det blev startskottet till en debatt på sociala medier om huruvida Kirunaborna vill ha ett äventyrsbad eller inte. "Vem sjutton har de frågat?", lyder en kommentar. "Alla jag har pratat med vill ha ett äventyrsbad!" Många skriver också att de tror att ett äventyrsbad skulle locka turister till Kiruna.
En privatperson startade en omröstning där folk fick svara på frågan om de vill ha ett äventyrsbad eller om de vill ha ett nytt badhus med samma funktioner som finns i nuvarande badhus. Omkring 500 personer hade svarat i skrivande stund varav 425 personer svarat att de vill ha ett äventyrsbad.
Men kommunen menar att frågan inte är relevant.
– Vi kommer inte att bygga ett badhus som är exakt som idag utan det kommer att vara ett utvecklat badhus med andra attraktioner än vad vi har idag, så man kan inte ställa de frågorna mot varandra, säger Mats Dahlberg.
Kommunen har sett att inträdet blir högt i de kommuner som valt att bygga äventyrsbad.
– Det innebär att man inte går och badar så många gånger per år på ett äventyrsbad, för det är alldeles för hög kostnad. Medan Kiruna som har lyckats hålla låga kostnader är en av de kommuner i Sverige som har den högsta badfrekvensen, säger Mats Dahlberg.
Under 2018 kommer kommunen att presentera skisser och visa vilken typ av bad det kommer att bli.
– Det handlar om en familjedel på 250-300 kvadratmeter med äventyrsinslag, vatten rutschbana skulle kunna vara något sådant. Det blir två höj och sänkbara nya rehab-bassänger, vi har en simbassäng som kommer att ha tävlingsstandardmått, vi har en hoppbassäng med ett 5-meters hopptorn, säger Jan Klein, verksamhetsstrateg.
I en enkät som kommunen gjorde 2014 tyckte nästan 800 Kirunabor till om det nya badhuset. Det som var viktigast för de som svarade var bastu, bubbelpool och rutschbanor.
– Vi har haft uppsökande verksamhet, vi har varit på skolor, simhallen, sporthallen, stått på Kirunafestivalen och vi har gjort intervjuer med barn, säger Hans Fernström, avdelningschef på simhallen.
– Vi har tolkat det som att de flesta har velat ha attraktioner i ett bad, men inte ett rent äventyrsbad.