Kiruna sjukhus: Hälften av personalen saknas

Ungefär hälften av vårdpersonalen på akut omhändertagande på Kiruna sjukhus saknas. Nu dras vårdplatserna ner vilket kan leda till längre väntetid på akuten och tuffare prioriteringar för vårdpersonalen.

Therese Mämmi, Vårdförbundet Norrbotten, är inte överraskad över neddragningen. "Det här såg vi redan innan sommaren", säger hon.

Therese Mämmi, Vårdförbundet Norrbotten, är inte överraskad över neddragningen. "Det här såg vi redan innan sommaren", säger hon.

Foto: Privat

Kiruna2018-09-05 20:13

Det har funnits fyra slutenvårdsplatser och två övervakningsplatser på akut omhändertagande. Två platser har redan tagits bort och nu släcks en till. Kvar blir endast en akutvårdsplats där den mest kritiskt sjuke patienten kommer att omhändertas.

– Övervakningsplatserna kommer vi inte heller kunna bemanna utan där måste vi göra en samverkan med medicinkliniken här vid sjukhuset, säger Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef akut omhändertagande.

Redan under sommaren saknades hälften av alla sjuksköterskor. Trots försök att rekrytera så ser läget precis likadant ut fortfarande. Därför minskas nu antalet vårdplatser.

– Det är fullt nödvändigt för att bibehålla en patientsäker vård och en bra arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Helena Fredriksson Ågren.

– Men det kan innebära längre väntetider på akuten och att patienterna kommer att hänvisas till rätt vårdnivå från akutmottagningen, vilket de också ska. De ska ju söka primärvård när det är primärvårdsåkommor, och när det är akut sjukvård så har man rätt att komma in till akuten såklart.

Vad händer om det kommer in två svårt sjuka patienter samtidigt?

– Det är som alltid, i det akuta omhändertagandet så kan det komma fem skadade och det måste vi hantera. Och utifrån bedömningar så får patienterna transporteras vidare till andra vårdenheter eller upp till våran medicinavdelning. Det är precis som det alltid har varit men det kommer att bli tuffare prioriteringar.

För att locka nya medarbetare tror Helena Fredriksson Ågren att verksamheten måste anpassas mer efter vårdbehovet hos patienterna.

– Jag tror att vi måste börja titta på vår verksamhet och anpassa den mot vårdbehovet hos våra patienter.

Hur länge vårdplatserna släcks ner går inte att säga.

– Vi kommer att fortsätta rekrytera både på central och lokal nivå, säger Helena Fredriksson Ågren.

Therese Mämmi, Vårdförbundet Norrbotten, är inte förvånad över neddragningen.

– Det är jättetråkigt att man gör så för att man inte har lyckats rekrytera personal. Men samtidigt är det inte förvånande för det här såg vi redan innan sommaren, att hösten skulle se likadan ut.

Hon håller med Helena Fredriksson Ågren om att personalen kan bli tvugna att göra hådrare bedömningar.

– Det blir ju mindre bemanning, det man oroar sig för är ju att patientmängden är densamma, det är ju inte så att vi får färre patienter bara för att vi är färre folk, säger Therese Mämmi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om