Kiruna satsar på akutvård
En specialistläkare med akutkunskaper ska alltid finnas tillgänglig. Det är en av planerna landstinget med Kent Ögren i spetsen har för Kiruna sjukhus.- Det här kommer Kiruna bli först med i Norrland, säger han.
- Det finns en väl utvecklad sjukvård i Kiruna, i motsats till den nidbild som framställs i annonskampanjer. Det finns dock en del som kan utvecklas, säger han.
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i landstinget synliggjorde sina visioner för Kiruna i går. Arbetet med att ta fram de nya idéerna finns förankrat hos personalen, menar Kent Ögren. En verksamhetsgrupp har fått ge sina synpunkter och komma med förslag. Sedan tidigare är beslutet taget att en IVAK- enhet, en samordnad enhet för intensiv- akut- och ambulansvård, ska bli verklighet i länets nordligaste sjukhus. 25 miljoner kronor kommer ombyggnationen att kosta.
Passar Kiruna
Nu satsas det också på en specialistläkarfunktion. En helt ny funktion i länet. Det innebär att en redan färdig specialist inom ett område, till exempel en narkosläkare, också ska kunna få akutkompetens genom en tilläggsutbildning. Det är något som passar Kiruna perfekt, menar folkhälsorådet Agneta Granström (mp).
- Just i glesbygd är det viktigt att så många av läkarna som möjligt har kompetensen att omhänderta människor akut. Det här är den bästa lösningen för Kiruna, säger hon.
- Varje sjukhus måste ha en speciell nisch för att utvecklas ytterligare, säger Britt Westerlund, landstingsråd (s).
När den nya funktionen blir verklighet är dock fortfarande oklart.
- Det går inte att säga ett exakt datum för när det ska vara klart. Vid halvårsskiftet nästa år ska IVAK- enheten vara klar och det är möjligt att specialistläkarfunktionen finns på plats då, men det kan också dröja längre, säger Kent Ögren.
Digitala röntgenbilder
Det är i alla fall beslutat att en verksamhetschef till IVAK kommer att tillsättas under hösten.
- Det är en viktig grund för att sedan kunna gå vidare med utvecklingen av sjukvården, säger Kent Ögren.
En annan idé som redan är på provstadiet i Kiruna är digitalisering av röntgenbilder. I slutet av augusti ska sjukhusets datanät vara sammankopplat med Tromsö sjukhus. Då kommer sjukhusen i länet också kunna ta hjälp från norska läkare med att ställa diagnoser i specifika fall.
- Fler läkare kan då ställa diagnos om det krävs. Oavsett var patienten befinner sig i länet ska det erbjudas den hjälp patienten behöver, säger Kent Ögren.
Pengar till kvinnosjukvård
250.000 kronor kommer också att satsas på kvinnosjukvården i Kiruna. När det till exempel gäller möjligheten att få ha en barnmorska med på ambulansen är det inget som behövs för tillfället, menar Kent Ögren.
- Men finns det ett rimligt behov kommer det att bli så i framtiden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!