"IOT" -the internet of things, är på frammarsch. Inom det offentliga Sverige pågår en hel del projekt där man försöker effektivisera och höja kvaliteten genom att utrusta saker med internet. Exempelvis har ett sådant projekt pågått på en akutmottagning i Lund. Medicinsk utrustning fick IOT-enheter, vilket gjorde att personalen kunde se var utrustning var och därmed sparade man tid på att slippa springa och leta. I Skellefteå pågår ett projekt som syftar till att förbättra äldres livssituation. Nu ska samma teknik prövas i Kiruna kommun i tio lägenheter. I februari nästa år ska kommunen komma in med förslag, till Skellefteå som driver projektet, på saker i hemmen som kan kopplas till en IOT-enhet. Dessa saker ska samla in data och sedan räknas ett normalmönster ut. Om den äldre personen avviker från normalmönstret skickas en notifikation till exempelvis en anhörig.
– Syftet är möjliggöra att fler kan bo kvar längre hemma och fortsätta känna sig trygga och leva självständigt. Syftet är också att bidra till att vårdpersonal kan vara där de behövs som mest, säger Petra Liuski, projektledare i Skellefteå kommun.
Än så länge är projektet endast ett test som ska resultera i ett förslag på hur tekniken kan användas. Petra Liuski säger att hon ser tekniken som ett komplement och inget som ska ersätta hjälp av människor.
I Kiruna är planen att en blandning av personer med hemtjänst och personer som lever i särkilt boende ska medverka i studien- som pågår fram till år 2020. Stefan Wikström, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen, säger att de inte bestämt ännu vilka saker som ska kopplas upp eller exakt vilken teknik som ska användas. Han nämner ett spännande exempel;
– Det finns en tröja i ett speciellt material som tar pulsen, registrerar rörelser och mäter temperaturen. Den kan man ha på sig en vecka för att se hur ett normalläge ser ut. Om det uppstår en förändring så larmar den, säger han.
I Kiruna kommun kommer IOT-enheterna att sända via fiber- eller kabelnätverket.
Med IOT kommer med en hel del utmaningar när det gäller nätverksteknik. Exempelvis har en del kommuner byggt små dedikerade nätverk för det specifika ändamålet. För det offentliga kan det i många fall bli för dyrt att använda det vanliga nätet. Frågan är om kapaciteten i dagens nätverk räcker till, när fler och fler saker blir uppkopplade. På vissa håll i södra Sverige har kommersiella aktörer byggt nya sorters lågenerginätverk, enbart för saker.
Kan kommuner stöta på problem om nätet inte klarar att fler saker blir uppkopplade?– Det viktiga är att vara medveten om begränsningarna i de kommunikationsnät man använder och planera för det. Exempelvis kanske inte trygghetslarm funkar bra i alla hus därför att teckningen är sämre inomhus, säger Jan Boström på Post- och telestyrelsen.