Kommunstyrelsens andre ordförande Stefan Sydberg (M), som även är styrelseledamot i Tekniska verken, säger att Kiruna kommun inte ska vara en deponi för sopor och att de jobbar hårt med att minska på det brännbara avfallet.
– Det kan konstatera är att det inte är långsiktigt som vi har det nu och att vårt mål är ett just in time-system vilket innebär att vi inte tar in mer sopor än vad som behövs. Vi ska inte bygga sopberg i Kiruna utan vill att soporna mellanlagras på de ställen de tas ifrån, framförallt Norge som vi ar emot cirka 50.000 ton sopor från årligen, säger Sydberg.
Thomas Björnström, energichef på Kiruna kraft, säger att branden absolut inte var väntad men att liknande bränder har uppstått på andra platser och att de därför var förberedda.
– Det här är ett riktigt mardrömsscenario och inte något man verken kan eller vill vänta sig. Det viktigaste är att ingen blev skadad. Vi har följt rekommendationerna från räddningstjänsten och hade exempelvis så kallade brandgator vilket är passager mellan sophögar för att förhindra spridning, säger han.
För att undvika att något liknande händer kommer den nya avfallsanläggningen vid nya centrum att vara byggd så att hela lagerhanteringen så att leveranserna går direkt från bilarna till pannan för att undvika deponier, samt att hela avfallsanläggningen byggs in.
– Där ska det finnas släckningsutrustning i taket, elden och röken kan inte spridas på samma sätt. Vi kommer aldrig att bli av med lagren helt eftersom vi måste kunna klara av någon veckas förbränning för att leverera värmen. Man ska kunna se över hur det kan ske på ett säkert sätt och ställer krav på hanteringen av oss och leverantörerna i branschen, säger Björnström.