Det finns fortfarande ett sjukhus i Kiruna. Där jobbar 208 stycken personer i 31 olika avdelningar (Jämfört med Gällivare som har 521 anställda och lika många avdelningar). Men verkligenheten beskrivs inte alltid så.
– Jag har också hört Kiruna sjukhus beskrivas som en vårdcentral. Vi har ju en ganska stor funktion på sjukhuset, det är en tråkig signal till de som jobbar där att de inte gör något. Det känns ganska nedvärderande, säger Jan Sydberg (S).
Det är nedläggningen av BB och akutkirurgin som ligger till grund för bilden av Kirunas sjukhus avveckling.
– Samtidigt har vi dialys i Kiruna, men de patienterna hörs inte lika mycket som BB.
Jan Sydberg säger också att det inte finns några planer på fler nedskärningar i Kiruna.
– Vi tänker inte lägga ner fler avdelningar, Kiruna är en alldeles för stor stad för det.
Samtidigt dras sjukhuset med stora rekryteringsproblem, inte minst inom röntgenavdelningen vilket Norrbottens Media kunde avslöja i vintras.
Kirunas avgående kommunalråd Kristina Zakrisson (S) framhåller att det är Region Norrbottens ansvar att ge en positiv bild av vården.
– Vi är för dåliga på att prata om det som fungerar och det som vi faktiskt har. Men någonstans är det regionens ansvar att framhålla detta, säger hon.
– Men i det ingår att vi måste kunna ha en sansad debatt om vården. Nu är jag ingen specialist på vårdfrågor och har undvikit att gå in i de frågorna. Men jag gillar inte svartmålningen som pågår.