Kiruna flygplats tvingas hålla stängt resten av dagen

Under söndagsmorgonen tvingades ett flygplan på väg till Kiruna från Stockholm att vända. Landningsbanan i Kiruna var inte i tillräckligt skick för att användas. "Beslutet är att hålla flygplatsen stängd resten av dagen", säger Fredrik Elg vid Swedavia. pressjour.

Kiruna airport

Kiruna airport

Foto: NSD

Kiruna2024-06-16 11:43

Det var 07.05 flyget från Stockholm till Kiruna som fick beskedet att det inte skulle gå att landa på flygplatsen i Kiruna. Swedavia uppgav först att flygplanet kunnat landa i Luleå. Men enligt en resenär som var med på planet som kontaktat oss och tjänsten Flightradar tvingades flygplanet vända tillbaka till Arlanda.

Därifrån är det upp till flygbolaget att ordna transport för resenärerna till Kiruna. Resenären som vi varit i kontakt med uppger att de får flyga till Luleå, men därefter är det oklart. 

Skälet till att flygplanet inte kunde landa var att underhållsarbete utförts natten mot söndag. När det skulle besiktigas noterades att det inte var i det absoluta skick som behövdes för att säkerheten skulle kunna garantera till hundra procent, enligt Fredrik Elg.

– Så nu håller man på att åtgärda landningsbanan, men jag har inte detaljer på vilka åtgärderna är, säger han.

Under söndagen togs också beslut att hålla flygplatsen stängd, vilket påverkar två avgångar och två ankomster till respektive från Stockholm.

– Då får flygbolagen fatta beslut hur de gör med resorna. Besked om eventuell öppning kommer imorgon bitti, säger Fredrik Elg.

Det planerade underhållsarbetet som utfördes under natten var en del av förberedelserna för ett längre underhållsstopp 15-29 juli då Kiruna flygplats kommer att vara helt stängd. Samtliga planerade flighter ställs då in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!