"Kiruna behöver samarbeta om vi ska växa"

Resandet till Kiruna från utlandet ökar, men totalt syns ett liten minskning i flygandet till Kiruna. Ingen fara och färde dock, menar Kiruna Laplands vd Daniel Rosenfors som ser en ljus framtid – om alla kan samarbeta.

Flygandet till och från Kiruna ökar från utlandet men minskar totalt, färre svenskar väljer att resa till Kiruna visar siffror från SCB.

Flygandet till och från Kiruna ökar från utlandet men minskar totalt, färre svenskar väljer att resa till Kiruna visar siffror från SCB.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2019-01-18 18:19

Totalt har antalet gästnätter från internationellt håll till Kiruna ökat med 12 procentenheter, enligt siffror från SCB. Gästnätter från europeiska besökare har ökat med 24 procentenheter. Men när svenska resenärer tas med i beräkningen landar siffrorna på -2 procent (fram till oktober, siffror för december visar + 8 procent jämfört med föregående år).

– Där handlar det om att svenskar generellt, både turister och affärsresande har flugit mindre till Kiruna, säger Daniel Rosenfors.

Rosenfors säger att Norwegian lämnat beskedet att de inte kommer att röra sina linjer till och från Kiruna flygplats, detta trots att Norweigan lanserat ett sparpaket på nästan 2 miljarder norska kronor. SAS har inte lämnat klara besked ännu.

– Men de planerar inte några neddragningar utan planerar snarare att fasa in större maskiner, säger Rosenfors.

– Sen är det ju så att även om det svenska resandet minskar med flyg ser vi en ökning i tågtrafiken.

Prognoser visar också att den kinesiska marknaden sviker, men även där syns ljusa tecken i statistiken.

– Där kan vi se att det direkt trycker på med resenärer med andra nationaliteter. Och jag tolkar det så att om Kiruna inte varit en attraktiv plats att resa till så hade vi direkt sett konsekvenser i kommunikationerna, det vill säga minskade flyglinjer.

Om flyglinjerna lämnas intakta är det såklart goda besked för både besöksnäringen i synnerhet och kirunaborna i allmänhet.

– Goda kommunikationer är ju en förutsättning för att Kiruna ska vara ett attraktivt ställe att bo på. Besöksnäringen gör att vi kan upprätthålla goda kommunikationer, menar Rosenfors.

Men Kiruna har börjat nå full beläggning på hotell och boenden under högsäsong, gäster står på kö för att komma till Kiruna.

– Det finns tre saker som begränsar Kirunas besöksnäring idag, tillgången till mark, boende och prisnivå.

Daniel Rosenfors lämnar snart sitt jobb som vd för Kiruna Lapland och går vidare till rymdnäringen, men han ser samma utmaningar där.

– Alla parter måste samverka om Kiruna ska växa. Detta är inte en känga mot dagens kommunledning, de har säkert sin plan. Men som jag ser det måste man bestämma sig för att jobba mot en enad målbild om exempelvis tillväxt där alla har sin roll.

– Annars har vi inte en chans mot Finland och Norge.

Därför önskar Daniel Rosenfors se att Kiruna kommun gör som Levi har gjort där kommunen såg till att detaljplanera runt hela berget, indelat i zoner och tidsperioder, utan att ha färdiga investerare.

– Om kommunen kan ta kostnaden för att detaljplanelägga marken och sedan sälja den till en investerare skulle det underlätta oerhört. De flesta potentiella investerare har inte tid eller resurser att dra detaljplaner i långbänk, genom samråd och granskning. Kan de komma igång att bygga nästan direkt ser de också en snabbare väg att skapa avkastning på sina pengar, säger Rosenfors.

Hur skulle detta fungera utan att överexploatera?

– Där måste man helt enkelt göra ett val, om vi ska skapa säg 400 jobb, då kanske något måste stryka på foten för att vi ska kunna möta den konkurrens vi ser i grannländerna. Men det viktiga där är ju att föra dialog mellan alla parter.

– Det andra valet är ju att säga okej: Detta påverkar för mycket, vi ska ha en liten turism. Men då kan vi inte skapa de här arbetstillfällena. Båda vägar finns ju. Men med hänsyn till de arealer vi pratar om tror jag att det finns goda möjligheter att utöka turismen och ändå bevara riksintressena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om