Kebnekaises sydtopp har vuxit

I år befarades nordtoppen på Kebnekaise bli Sveriges högsta topp till följd av klimatförändringarna. Men årets första mätning visar istället att sydtoppen har vuxit.

toppen. Sverige högsta punkt har vuxit till sig i år. Men på sikt tros nordtoppen bli högre.

toppen. Sverige högsta punkt har vuxit till sig i år. Men på sikt tros nordtoppen bli högre.

Foto: Stockholms universitet

Kiruna2017-08-22 14:21

Det är Dagens Nyheter som har tagit rygg på forskare från Tarfala forskningsstation på årets första höjdmätningar av Kebnekaise. De senaste årens snösmältning har gjort att glaciären som sydtoppen består av har minskat med närmare en meter per år från 1995. År 1902 mättes den till 2.121 meter över havet, och förra året var den 2097,1 meter – endast 30 centimeter högre än nordtoppen.

– Sydtoppens lilla glaciär reagerar som andra glaciärer, därför är den en sådan bra symbol för klimatförändringarna, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet och chef för Tarfala forskningsstation till DN.

Forskarna räknar med att nordtoppen, som består av fast berg, kommer att bli Sveriges högsta punkt i framtiden. Men enligt årets första mätning blev istället Sydtoppen 1,4 meter högre än förra året. Det tros bero på att årets sommar varit så pass sval och snörik. Däremot tros den långsiktiga tendensen vara att sydtoppen kommer att fortsätta smälta undan. Hade årets sommar varit varm hade nordtoppen kunnat ta förstaplatsen som Sveriges högsta punkt redan i år.

Om nordtoppen blir högst kommer det att bli betydligt mer riskabelt att nå Sveriges högsta punkt. Sydtoppen nås via den påfrestande men relativt lättvandrade "västra leden" som länsstyrelsen har tillgängliggjort med stentrappor. Att nå nordtoppen kräver däremot en helt annan utrustning och ett annat säkerhetstänk. Fjällsäkerhetskommittén befarar därför att turistolyckorna kommer att bli fler i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om