Kärlek och fred blommar ur elevernas vänskapsträd

Världsfreden börjar på Högalidskolan i Kiruna. Eleverna väntar inte på att världens ledare ska komma överens, de har startat en fredsrörelse själva genom att skapa ett "vänskapsträd".

Alice Lageholm, Agnes Pesämaa och Edvin Grankulla går i femman på Högalidskolan, Silba Tekle och Lilly Ylitalo går i årskurs fyra. Alla arbetar med projektet att skapa världsfred utifrån vänskapsträdet.

Alice Lageholm, Agnes Pesämaa och Edvin Grankulla går i femman på Högalidskolan, Silba Tekle och Lilly Ylitalo går i årskurs fyra. Alla arbetar med projektet att skapa världsfred utifrån vänskapsträdet.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-11-14 18:54

Projektet ingår i skolans arbete med värdegrundsfrågor. Elever, lärare, rektorer och skolchefen har samarbetat och tillverkat ett "vänskapsträd". Varje elev ska skriva sitt namn på en lapp tillsammans med en god egenskap, som till exempel omtänksam, hjälpsam eller vänlig. Eleverna ska sedan öva på att tillämpa orden varje dag i skolan.

Behnam Golmohammadi från Elevhälsan har startat projektet.

– Vi hoppas att det här ska spridas till alla andra skolor, att de ska göra egna träd, men vi startar här på Högalidskolan, säger han.

– Varje elev som har skrivit sitt namn tillsammans med en god egenskap har tagit ett steg för världsfred.

Behnam Golmohammadi tar fram en till synes tom papperspåse. Han håller upp den och visar insidan, en elev får till och med sträcka in handen i påsen och konstaterar att den är tom.

– Världsfred växer så här, den ser tom ut, men med lite ansträngning får man något ut ur den här tomma påsen, säger han och stoppar ner handen.

Ur påsen trollar han upp inte en, utan tre, små miniakvarier med pappersblommor.

Roger Suup (S) från kultur- och utbildningsnämnden invigde trädet tillsammans med eleverna.

– Jag tycker att det här ett jättebra initiativ och det får mig att tänka på vilket uppdrag som skolan har. Jag tänker på en snickare som ska bygga ett hus, där det viktiga är grunden, bottenplattan. Det kan man jämföra med skolans uppdrag, att jobba med värdegrunden, säger han.

Lilly Ylitalo går i årskurs fyra.

– Jag tycker det här är bra. Alla förstår att man ska vara snäll och omtänksam.

– Jag tycker att det är bra, det blir mindre bråk i skolan, säger Silba Tekle.

Hur gör man för att hålla sams och ha fred?

– Man slutar med att bråka och säga fula ord.

Edvin Grankulla går i femman och tycker också att projektet är bra.

– Man får ha fred i skolan och behöver inte vara orolig och man kan följa de där orden, säger han och berättar att han själv valde ordet "hjälpsam" att fästa i trädet tillsammans med sitt namn.

– Det är bra att man håller sams, eller i alla fall försöker, och har det här trädet, säger Alice Lageholm.

Tror ni att ni kan påverka världsfreden här på skolan?

– Ja, alla försöker vara sams och ta med alla i lekar och är vänner.

Agnes Pesämaa går också i femman.

– Det har varit kul och det är bra för att bli sams, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om