Karin Stöckel sommarpratade om att vara gruvkvinna

Karin Stöckel, 29, är gruvarbetaren från Kiruna som alltid har brunnit för jämställdhetsfrågor. Under tisdagen sommarpratade hon i Sveriges Radios P1, bland annat om hur gruppen Gruvkvinnor bildades. "Jag kände att vi måste göra någonting".

Gruvarbetaren Karin Stöckel sommarpratade under tisdagen.

Gruvarbetaren Karin Stöckel sommarpratade under tisdagen.

Foto: Carl-Johan Utsi

Kiruna2022-08-10 09:00

– Det känns bättre än förväntat nu när det är dags! Jag har varit väldigt nervös och nu har det släppt, säger Karin Stöckel när Norr Media ringer upp henne på sändningsdagen. 

Karin Stöckel har arbetat som gruvarbetare på LKAB i elva år. Hennes sommarprat är en berättelse om en nästan familjär gemenskap gruvarbetare emellan, men också om att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Om sexuella trakasserier och en arbetsplats som på många sätt skapats för män. 

2018 var Karin Stöckel med och startade gruppen Gruvkvinnor. I kölvattnet av #metoo-uppropen samlades kvinnliga gruvarbetares erfarenheter under hashtagen #händerimörkret, något hon berättar om i programmet.  

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Det är nog flera år av samlad erfarenhet. Jag är väldigt social, så jag har pratat med många kvinnor, och det var alla berättelser jag fick höra och saker jag upplevt själv. Jag har alltid brunnit för jämställdhetsfrågor. Med åren växte det och jag kände att vi kan inte låta det vara såhär, vi måste göra någonting. 

När intervjun görs sänds programmet som bäst i radion, men reaktioner från de som lyssnat på webben har inte låtit vänta på sig. 

– Jag har fått in jättemånga fina kommentarer. Människor som hör av sig från hela Sverige. Det är jätteroligt, säger Karin Stöckel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!