Produktionen av pellets och andra järnmalmsprodukter är kärnan i LKAB:s verksamhet – men det förutsätter att det finns malm. Jan Moström har varit tydlig med att ökad produktion är ett av gruvjättens huvudfokus. Michael Palo är direktör för Division Norra.
Innebär detta att ni istället måste slå av på takten i produktionen?
– Den här information är ganska ny för oss och vi har inte hunnit tänka igenom alla eventuella förändringar vi behöver göra. Produktionen är en trög apparat att ställa om och är också beroende av Svappavaara och Malmberget. Vi kommer att överväga ett flertal delar nu.
Kommer detta att påverka personalen?
– Inte som det ser ut nu, vi har samma brytningsplan som tidigare. Vi är nästan i ett annat läge där vi haft svårt att få tag i personal.
Hur känns det att få ett sånt här besked?
– (paus) Ja...det är tudelat. Dels tänker man på anställda och befolkningen i Kiruna där jag kan förstå att det finns en viss oro och det känns ju mindre bra, men samtidigt kan det kännas stimulerande och bli en kraftsamling av hela organisationen.
Palo har träffat en större delen av cheferna under förmiddagen.
– Där är attityden: "Vi har varit med om utmaningar förr, nu tar vi oss samman och kör för att lösa det här."
Men för malmfältsborna är gruvans livslängd alltid en ödesmättad fråga, menar Palo.
– Vi vet att allt är ändligt och frågan är bara när, nu kommer vi att göra alltid vi kan för att det ska bli så långt bort som möjligt, säger han.