Kamp för kortare arbetstid
Vänsterpartiet vill att kommunen utvärderar borttagandet av sextimmarsdagen i hemtjänsten.- Det vore rimligt att få veta vad de uppsagda avtalen fått för konsekvenser, säger Siv Holma (v).
På kommunfullmäktiges möte i måndags föreslog vänsterpartiet att kommunen ska utvärdera borttagandet av sextimmarsdagen och att resultatet redovisas till fullmäktige senast den första juli 2007.
Billigare?
- Det har snart gått ett år och det vore intressant att se vilka konsekvenser de nya avtalen fått, säger Siv Holma.
- Det finns många variabler att beakta, till exempel sjuktalen och arbetsmiljön. Men vi vill också veta om det skett någon besparing.
Omsorgsnämndens ordförande Kenneth Nilsson (s) var inte anträffbar i går. Men på fullmäktigemötet tidigare i veckan var han tydlig på en punkt: besparingarna har hittills varit noll. Han påpekade dock att det organisatoriska förändringsarbetet, som på sikt ska frigöra resurser inom såväl hemtjänsten som de särskilda boendena, pågår för fullt.
I mars i år släppte Kommunal en rapport om sextimmarsdagen i Kiruna. I rapporten slår utredaren fast att det inte går att säga vilka effekter den kortare arbetstiden haft på sjukfrånvaron eftersom det saknas uppgifter över frånvaron innan sextimmarsdagen infördes 1989. Vad man däremot kunde slå fast var att arbetskraftskostnaden vid närvaro var betydligt högre i hemtjänsten än i särskilda boenden.
Rolf Hagebjörk, sektionsordförande för Kommunal i Kiruna, kommenterar rapporten:
- På lokal nivå har vi godkänt rapporten. Men för vår del är sextimmarsdagen överspelad, vi prioriterar högre löner framför kortare arbetstid. Men vi har inget emot att en lagstiftning skulle reglera en kortare arbetstid.
Få protester
Enligt Rolf Hagebjörk har protesterna från hemtjänstpersonalen varit förvånansvärt få sedan det nya avtalet trädde i kraft.
- Om jag ska vara ärlig har jag inte fått så många reaktioner.
Frågan om det ska göras en utvärdering av sextimmarsdagen eller inte, kommer att tas upp på framtida kommunstyrelsemöten.
- Vi vill fortsätta kämpa för kortare arbetstid för alla. Jag upplever att människor, i synnerhet kvinnor, ser sextimmarsdagen som något positivt, säger Siv Holma.
- Frågan böljar mest bara fram och tillbaka på den politiska dagordningen. Men sextimmarsdagen är inte död, den aktualiseras säkert i flera framtida debatter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!