K-märkta hus öppnade dörrarna

Kulturhusens dag uppmärksammades även i Kiruna under temat "K-märkt". Stadshuset och Hjalmar Lundbohmsgården, två av Kirunas kulturhistoriskt minnesmärkta byggnader stod öppna för allmänheten.  Hur staden kommer se ut i framtiden är oklart, men att Kiruna är så pass unik som stad att den är utpekad som riksintresse enligt miljöbalken står klart.

Kulturhusens dag, föreläsare

Kulturhusens dag, föreläsare

Foto: Annelie Klint Nilsson

KIRUNA2007-09-10 01:45
Under söndagen bjöds allmänheten på rundvisningar och föreläsningar i Stadshuset och Hjalmar Lundbohmsgården. Jennie Sjöholm, bebyggelseantikvarie vid Norrbottens museum arbetar med projektet "Kiruna- kulturvärderingsanalys" och berättade i Stadshuset om vad Kiruna är värt.- Det är angeläget att uppmärksamma de kulturvärden som finns i Kiruna inför stadsomvandlingen. Kiruna utgör riksintresse för kulturmiljön och här finns också byggnader som finns med i kommunens bevarandeplan och är kulturminnesförklarade, säger hon.Nyanserad bild
Fram till i slutet på 2008 ska hon arbeta med projektet som syftar till att analysera de värderingar som görs om Kiruna, av kommunen, LKAB, Banverket och Vägverket samt av kirunaborna ur ett kulturmiljöperspektiv. Tanken är att få fram en nyanserad bild och att resultatet ska användas som diskussionsunderlag för allmänheten och politikerna. - Att Kiruna är utpekat som riksintresse beror till exempel på att det är en ung stad med gruvbildningen och för den unika stadsbildningen men även för upplevelsevärden och arkitektur.I Kiruna finns det flera kulturminnesförklarade byggnader, bland annat Stadshuset, Hjalmar Lundbohmsgården, stationsbyggnaden samt kyrkan. Banverket och Vägverket anser hon har kommit långt i tankarna kring kulturvärdet när det gäller stadsflytten och betonar att det gjorts en enkät på gymnasieskolan samt att Kiruna kommun låtit göra en enkät för allmänheten. Enligt henne har kommunen också planer på att revidera bevarandeplanen från 1984."Mer än en minnessten"
Hjalmar Lundbohmsgården stod även den öppen för allmänheten. - Hjalmar Lundbohmsgården har alltid representerat och varit knutpunkten för stadsutvecklingen. Vad som händer med gården vet jag inte, men jag anser att den ska bevaras mer än genom en minnessten, säger Peter Stenberg från föreningen Kirunas rötter som föreläste under eftermiddagen.Ingeborg Wennberg var en av dem som lyssnade på föreläsningarna.- Om Stadshuset och Hjalmar Lundbohmsgården flyttas är det tragiskt eftersom de är uppförda där de står, men visst är det också positivt med flytten, möjligheter för en ny generation öppnar sig. Även Ronnie Jansson närvarade.- Ska byggnaderna behövas flyttas så flyttas de, men det är tråkigt för byggnaderna får inte samma minne på en ny plats. Men att flytta dem blir viktigt, annars blir Kiruna utan kultur och något som håller samman staden. Kulturhusens dag arrangerades av Norrbottens museum, Riksantikvarieämbetet, Kiruna kommun, föreningen Kirunas rötter samt Hjalmar Lundbohmsgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om