Jobben finns i Kiruna trots låg arbetslöshet

Arbetsmarknaden i Kiruna är glödhet. Så beskriver Arbetsförmedlingen läget i Kiruna just nu. Den ökande besöksnäringen och stabilare malmpriser ligger bakom den positiva prognosen.

Glada miner. Magnus Westerlund, sektionschef Arbetsförmedlingen Kiruna och Henrik Stålnacke, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen ser en positiv prognos för arbetsmarknaden i Kiruna och hela Norrbotten.

Glada miner. Magnus Westerlund, sektionschef Arbetsförmedlingen Kiruna och Henrik Stålnacke, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen ser en positiv prognos för arbetsmarknaden i Kiruna och hela Norrbotten.

Foto: Maria Unga

Kiruna2017-12-15 05:00

– Vi har en konjunktur som heter duga som gör att vi nästan kan hamna i angenäma problem så till vida att i vissa lägen har vi brist på arbetskraft, säger Magnus Westerlund, sektionschef Arbetsförmedlingen Kiruna.

Arbetsförmedlingen intervjuar ett antal företag två gånger per år för att få fram en arbetsmarknadsprognos.

– I hela Norrbottens län ser vi en ökad efterfrågan, totalt landar det under kommande år på cirka 650 personer som kommer att gå in i en ökad sysselsättningsfas, säger Magnus Westerlund.

Vilken bransch är hetast?

– Den utveckling som finns inom besöksnäringen sprider positiva vågor på vattnet. Vi ser en utökning på personliga och kulturella tjänster, vi ser det på hotell och restaurang, vi ser det även inom transportsektorn att det andas en ökad optimism.

Bland listan på bristyrken under det närmaste året finns bland annat anläggningsarbetare, banktjänstemän, barnmorskor, golvläggare, kockar, läkare, sjuksköterskor, takmontörer, tandläkare och snickare.

Överskottsyrken är utredare och handläggare, pizzabagare och brevbärare.

Kiruna har också höga siffror för antalet nyanlända i jobb. För hela landet är snittet för utrikes födda kvinnor 58,3 procent och män 63. I Kiruna är siffrorna 71,1 procent och 68,6.

Kiruna har under en lång tid haft väldigt låg arbetslöshet. Den öppna arbetslösheten i Kiruna låg i november på 2,9 procent. I riket ligger samma siffra på 3,9 procent.

Även prognosen för gruvnäringen ser något ljusare ut i hela landet.

– Den tidigare låga prisbilden har bottnat och priserna har vänt uppåt för ett antal basmetaller och järnmalm och ligger nu på en stabil nivå. Prisbilden gör att gruvnäringen ser något mer optimistiskt på framtiden och man ser en viss sysselsättningsökning det närmaste året, säger Henrik Stålnacke, företagsrådgivare.

Bedömningen är att efterfrågan på produkter kommer att vara oförändrad under året. Ett 80-tal rekryteringar kommer att behövas inom Boliden, LKAB, Aitik och Zinkgruvan.

Yrken där det finns behov av rekrytering är maskinförare, arbetsledare, civilingenjörsyrken, geologer, ingenjörer och tekniker.

Största svårigheten är att rekrytera ingenjörer.

– Det är 17 procent av företagen som inte har lyckats rekrytera. Om man jämför med hur det såg ut för ett år sedan så var siffran noll procent, säger Henrik Stålnacke.

– Vi är inne i en allmän högkonjunktur och det är många som konkurrerar om ingenjörerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om