Jämställdhet bakom damhockey

För Kiruna IF:s damtränare Camilla Wennberg är hockeyn en livsstil.

KIRUNA2017-02-26 18:34

– Jag har spelat hockey själv i Pajala i tio år och halkade in på ett bananskal när jag blev tränare. Min kollega Ann-Charlotte Lund Enbom är lagledare och frågade om jag ville bli tränare och jag tackade jag ja direkt. I grunden finns ett hockeyintresse men det är större än så. Det ligger även på ett ideologiskt plan, att få utveckla damhockeyn är en fråga om jämställdhet och inom hockeyn blir det så väldigt tydligt då det är väldigt mansdominerat, säger Camilla Wennberg.

Förutom att träna damlaget sitter hon även med i styrelsen för norrbottens ishockeyförbunds damkommitté.

– Jag vill nå utvecklingen på en högre nivå. Men för att det ska lyckas måste det ske en nationell satsning och på bredare front. Mitt driv är att ge tjejer möjligheten att tränas världens roligaste sport. Att möta ungdomarna och se glädjen hos tjejerna när de utvecklas och tycker att hockey är kul.

Hon säger att det finns en vilja från Kiruna IF att utveckla damhockeyn, men att det som på många andra ställen saknas en kunskap om olikheterna mellan dam- och herrhockey.

– Det ser ganska lika ut oavsett var man är någonstans i landet och det finns tydliga saker man kan göra för att damhockeyn ska få sin rätta plats. Man måste exempelvis sluta jämför flick- och pojkhockey. Och förankra flick- och damverksamheten så att det inte hänger på en eldsjäl om verksamheten ska fortgå eller inte, säger Wennberg.

För Camillas egen del är det veteranhockey som gäller och en kommande veteranmatch i Luleå.

– Vi har ganska precis ett lag med två femmor och två målvakter, men det kanske finns fler som vill börja!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!