Semlorna betygsattes utifrån bland annat smak, helhetsintryck utseende, grädde, bulle, fyllning och proportioner. Majoriteten av juryn var rutinerade semmelätare med minst tio semlor i magen per år som tog sig an uppgiften. Men det fanns även en mer sparsmakad testare som föredrog få semlor och gärna höll sig till fettisdagen.
Testet var upplagt i två delar. Först ut var de klassiska semlorna. Därefter gjorde de okonventionella semlorna entré. Juryn var dock svårflirtad och en testare uttryckte besviket "Jag trodde inte att vi skulle få smaka på så många äckliga semlor" halvvägs in i testet när de klassiska semlorna var avklarade. En annan testare hade begärt att få pengarna tillbaka om hen hade köpt semlan.
De okonventionella semlorna väckte störst uppmärksamhet vid första anblicken och var enligt juryn de mest tilltalande. I testet var det även de enda som bedömdes som lyxiga. Det var däremot delade meningar om huruvida det verkligen kunde klassas som semlor eller inte.
– Jag föredrar originalet, en semla är en semla, säger Sandra Dunbäck.
– Jag gillar vanliga semlor, men det kan vara kul att prova något nytt, säger Katarina Westerberg.
Ella Wahlbeck sa innan testet att hon föredrog traditionella semlor men att hon var öppen för att testa nya. Hennes favorit efter att ha provsmakat tolv semlor var blåbärs- och hjortronsemlan.
– Den var oväntat god. Hjortronsylten i vaniljkrämen var en oväntad twist, säger Wahlbeck.
Testpatrullen:
Ella Wahlbeck, 21 år:
Yrke: Studerande
Antal semlor per år: 15-20 stycken
Så är den perfekta semlan: Inte för stor, bra balans mellan bulle, grädde och mandelmassa.
Carolina Tapani, 29 år:
Yrke: Kundmottagare, nu föräldraledig
Antal semlor per år: 10-15
Så är den perfekta semlan: Lagom stor, saftig och ordentligt med fyllning.
Sandra Dunbäck, 36 år:
Yrke: Lärare
Antal semlor per år: Cirka tio.
Så är den perfekta semlan: Mycket kardemumma i bullan och man ska komma in till mandelmassan snabbt.
Clara Nyström:
Ålder: 31
Yrke: Kommunantikvarie, just nu föräldraledig.
Antal semlor per år: Inte så många, försöker hålla mig till fettisdag.
Så är den perfekta semlan: Stor, fin, fluffig och med mycket mandelmassa.
Katarina Westerberg, 42 år:
Yrke: Barnskötare
Antal semlor per år: 10-15
Så är den perfekta semlan: Lagom stor, kardemummasmak i brödet, och inte för söt grädde.
Jari Rurlind, 50 år
Antal Semlor per år: Tolv