”Jag vill förändra det som är skevt i samhället”

Riksdagsledamoten Emilia Töyrä har hunnit vara hemma i Kiruna på jullov i en dryg vecka. Riksdagsarbetet sätter inte igång igen förrän 14 januari men från mars tar hon en paus från politiken då en ny utmaning i livet väntar.

Under höstens valrörelse talade  Emilia Töyrä vid invigningen av valstugan i Luleå. Här tillsammans med regionrådet Anders Öberg och kommunalrådet Niklas Nordström.

Under höstens valrörelse talade Emilia Töyrä vid invigningen av valstugan i Luleå. Här tillsammans med regionrådet Anders Öberg och kommunalrådet Niklas Nordström.

Foto: Olov Abrahamsson

Kiruna2018-12-29 14:03

Ännu återstår några lediga dagar för Emilia Töyrä innan riksdagsarbetet sätter igång men efter nyår väntar medlemsmöte och några besök i Luleå.

Att bli politiker var långt ifrån någon självklarhet för henne.

– Jag har alltid varit samhällsintresserad men tyckte att politik var töntigt utan att förstå att det faktiskt är samma sak, säger hon och skrattar.

Vändningen kom under en rockfestival i Blekinge 2010.

– Jag lärde känna Mikaela, en tjej som kunde betydligt mer om politik än vad jag kunde. Hon väckte mitt intresse, fick mig att gå fackliga utbildningar och lärde mig mer om sådant som jag tycker är skevt i samhället, bland annat i fråga som jämställdhet som alltid engagerat mig. I Sverige slår vi oss gärna för bröstet och tycker att vi är så himla duktiga, men fortfarande är det mycket som är skevt, konstaterar hon.

Frågor som rättvisa och alla människors lika värde är något som följt Emilia genom hela livet. Från millimeterrättvisa som barn när glassen skulle delas med brorsan, till frågor som vuxen om jämställdhet och alla människors lika värde. Förra årets debatt kring metoo engagerade henne också djupt.

– Det debatterades väldigt intensivt förra hösten och sedan har det kommit i vågor efteråt när man förstått att man bagatelliserat ganska allvarliga saker.

Har du något exempel?

– Det tydligast var nog en dag när jag körde bil hem till Kiruna och det slog mig att uttrycket som killar använt när de beklagat sig över tjejer som de varit tillsammans med inte alls varit aktiv utan varit ”som en död fisk” i sängen och samtidigt sagt att det är roligare att ha sex med någon som inte är det. Det slog mig då att tjejer som legat som döda fiskar kanske inte alls har varit med på det. Jag började reflektera över uttrycket och fenomenet att man väljer att ha sex med någon som inte är så intresserad utan att se det som ett övergrepp. Det är inte ens säkert att tjejerna själva sett det som ett övergrepp för att det är så normaliserat.

Har du märkt någon skillnad under året som gått?

– Jag har upptäckt förändring i det lilla. Män har börjat prata om mansrollen med andra män och på ett fik så kan man höra killar i bordet intill prata mer om känslor. Det kanske inte bara är kopplat till metoo, men det har ändå blivit mer uppmärksammat och det finns bra förebilder som vågat utmana mansrollen.

Senaste året har Emilia också ägnat mycket tid åt klimatfrågorna, vilket är något som hamnat mer i fokus sedan hon tog plats i riksdagen, inte minst sedan hon fick valts till vice ordförande i Arktiska parlamentarikerkonferensen med medlemmar från sju arktiska länder och från Europaparlamentet.

– När man pratar med personer från exempelvis Ryssland hävdar de först att det inte finns någon klimatförändring. Men när man hänvisar till att alla forskare säger samma sak så menar de att det i så fall är något som sker helt naturligt utan att människan påverkar. För mig spelar det ingen roll. Vi måste ändå ta ansvar mot nästa generation så det finns ingen anledning att inte göra något åt det.

Emilia Töyrä menar att det framför allt är länder med väldigt auktoritära ledare som exempelvis Turkiet, Brasilien och USA som också agerar så men hon ser också att det finns undantag.

– Exempelvis har Kina tagit flera steg åt rätt håll, och om man lyckas få till en klimatneutral energiproduktion i Kina har vi kommit enormt långt. Vi lever på ett sätt som inte är så klimatsmart. Vi kan inte neka andra att ha samma välfärd som oss, men det kräver också att vi får till ett så klimatsmart sätt som möjligt för att alla ska kunna få det. Vi skulle kunna skala ner våra liv utan att det skulle påverka vår hälsa eller känslan av lycka eller hälsan bland befolkningen. Självklart har alla ett eget ansvar för ett hållbart liv men det politiska ledarskapet måste också kamma till sig. Storföretagen måste ta sitt ansvar och ser mindre till kortsiktiga vinster och se till vad som är viktigt för att ha ekonomiska vinster långt tid framöver.

Emilia Töyrä konstaterar att det finns goda förebilder, inte minst i Norrbotten där LKAB, SSAB och Vattenfall samarbetar i Hybritprojektet som bedriver forskning som syftar till att ersätta kolet med vätgas i ståltillverkningen.

– Om det lyckas kommer det var revolutionerande i stålindustrin och det är vår konkurrensfördel i stålproduktionen, då kommer även länder som inte kommit lika lång att vilja kopiera oss. Jag hoppas att allt fler kommer att se till vilka företag som agerar etiskt och moraliskt rimligt.

Hur påverkas arbetet av att vi inte har någon regering än?

– Från början påverkades det inte så mycket. Den största delen av riksdagsarbetet utgår ifrån vad som händer i utskotten, och eftersom jag hamnade socialförsäkringsutskottet har det varit lite skönt i början för att man kunde lägga mer tid på att förstå sig på utskottet och ansvarsområdet. Men nu känns det frustrerat. Man vill ju komma i gång. Veckorna har varit fulla av arbete men det har ändå varit fler luckor i schemat än tidigare. Att låta det gå till extraval vore ett stort misslyckande för demokratin, folket har ju redan bestämt så nu gäller det för alla partier att ta sitt ansvar.

I mitten av januari är Emilia Töyrä som sagt tillbaka i riksdagen, men redan omkring 1 mars pausar hon från politiken under minst ett halvår – då för att välkomna en ny familjemedlem.

– Jag är beräknad föda i slutet av mars och då väntar en tid av föräldraledighet. Det känns ganska skönt att hinna ställa om och plocka i ordning hemma inför att första barnet kommer och sambon flyttar upp från Stockholm. För mig känns det rimligast att ha barn här, eftersom man kan få allting att funka när man har allt nära till familj, förskola och naturen. Men det vill också till att han har ett jobb som han trivs med men det tror jag inte blir något problem, eftersom han jobbar inom it.

Tanken är att vara tillbaka i riksdagen i september, men Emilia ser också risken för att det är för ambitiöst.

– I så fall får man ändra sig och förlänga föräldraledigheten, det är svårt att veta hur det kommer att bli innan barnet har kommit. Jag kommer nog att följa med lite i riksdagsarbetet men ska inte tänka så mycket på uppdraget utan fokusera på att vara förälder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om