Bland de ärenden som ligger uppe för beslut är genomförandeavtalet och detaljplanen för Gruvstadspark 2:4 och tilläggsbudget för nya badhuset.
När det gäller badhuset har vi tidigare berättat om att driftsbudget saknas i kostnaden och att bygget blir nästan 200 miljoner kronor dyrare än den första uppskattade kalkylen. Något oppositionen kritiserade under föregående kommunstyrelsemöte och ärendet återremitterades.
Christine Brännvall, gruppledare för (FI), är kritisk till att frågan om badhuset ska behandlas redan nu efter att ha återremitterats efter förra måndagens möte.
– Att den överhuvudtaget tas upp under detta fullmäktige är ett hafsverk. Nu har handlingarna kommit upp, men det som står sett till budgeten är uppskattning, antaganden och gissningar som är baserat på den fakta vi tidigare har fått muntligen.
Hon är lika tveksam till budgeten som tidigare, men konstaterar att den förmodligen kommer att gå igenom.
– De räknar med att kostnaderna inklusive driften nu kommer att bli 2,5 miljoner kronor. Jag är övertygad om att den minimala kostnad de har räknat med kommer att vida överstigas. Man har även räknat med ökade intäkter. Detta betyder högre badpriser, säger Brännvall.
Att detaljplanen nu lyfts för beslut är enligt Brännvall inte är en dag för tidigt.
– Processen bakom detta, och varför det görs nu är oklar och jag gissar att vi aldrig kommer att få svar på det, säger Brännvall.
Även om kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutar att godkänna detaljplanen kan den överklagas. Den processen kan fördröja att beslutet om att ändra detaljplanen från bebyggelse till industrimark ytterligare.
Hur en överklagan skulle påverka LKAB är i dagsläget oklart.
– Den frågan är lite för tidig att svara på idag, antas detaljplanen minskar risken för varsel kraftigt. Men att uttala sig om hur processen vid en överklagan påverkar oss är svår att förutspå, säger Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef på LKAB.
Inför kommande detaljplaner är LKAB positiva sett till den politiska hanteringen av frågorna.
– Vi har nått ett samförstånd att man ska separera frågorna kring detaljplaner från ersättning. Det ser vi som väldigt sunt av kommunledningen att nu göra och är väldigt optimistiska. Det var ett bra besked både för LKAB och Kiruna, säger Björkenwall.