Iskonst för 800.000

Drygt 800.000 kronor.
Det är vad kommunen betalat för de upplysta isblocken i centrum.
Men åsikterna om pengarnas nytta går isär.

KIRUNA2007-01-23 06:00
Idén om ett Kiruna pyntat i is finns formulerat i projektet Kiruna in ice. De som fått förverkliga åtminstone delar av projeket, är det så kallade skönhetsrådet. Ordförande för skönhetsrådet är föreståndaren för Kiruna Folkets hus, Sören Häggroth, och rådet har 150.000 kronor om året till sitt förfogande.
- Vår ambition är att vara kreativa och få staden att bli skönare, säger Sören Häggroth.
Under rådande vinter syns skönhetsrådets kreativitet ordentligt. Staden har prytts med färgsatta isblock och isfigurer, allt för att poängtera och stärka Kirunas profil som is- och vinterstad. Notan för kalaset landar på närmare en miljon kronor, drygt 800.000 kronor.
- Belysningen står för en stor del av kostnaden. Kommunfullmäktige har gett oss ett särskilt anslag för att kunna genomföra det här, berättar Sören Häggroth.

Vill ha debatt
Isblocken är köpta från Icehotel och några av dem pryds av företagets logga.
- En del har reagerat och menar att kommunen stödjer en enskild företagare. Men det finns ingen annanstans att köpa is av så här bra kvalitet. De flesta jag träffat tycker att idén är kul och häftig. Att någon gnäller är faktiskt förvånande, de personerna borde i stället gnälla på dem som inte gör någonting.

Kritisk
Kirunakonstnären Agneta Andersson är kritisk till kommunens issatsning. Men att det skulle vara frågan om gnäll, tillbakavisar hon bestämt.
- Det är bra att vi får en debatt om utsmyckning och pynt i det offentliga rummet. Att kommunen kan tänka sig att satsa en sådan här stor summa pengar på konst är givetvis positivt, säger Agneta Andersson.
- Men vad är utsmyckning och pynt egentligen? Det är den frågan vi måste ställa oss.

Tackat nej
Agneta Andersson efterlyser en mer genomtänkt kommunal konststrategi. Forfarande finns det inget länskonstmuseum i den anrika konststaden, det finns inte ens en enkel konsthall.
- En miljon kronor är oerhört mycket verksamhetspengar, pengar som kunde kommit såväl gamla som unga till godo genom möten med konsten.
Sören Häggroth poängterar också att konstnärer, däribland Agneta Andersson, bjudits in att medverka i skönhetsrådet.
- Jo, det stämmer, säger Agneta Andersson.
- Men vi kan inte deltaga utan arvode. De andra deltagarna i skönhetsrådet sitter där på betald arbetstid, medan vi skulle arbeta ideellt.
Skönhetsrådet består bland annat av representanter för Kirunabostäder, Tekniska verken och butiksägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om