Inspirerande utbildning

Kunskap om konsten, ­inspiration och utlopp ­för den egna kreativiteten.
I helgen genomförde Sveriges konstföreningar distrikt Norrbotten sina ­utbildningdagar i Kiruna.

KIRUNA2006-10-02 06:00
Representanter för Norrbottens konstföreningar träffades i helgen i Kiruna för att genomföra sina traditionsenliga utbildningsdagar.
På agendan stod bland annat Eva Ek-Schaeffers utställning i stadshuset och diskussioner kring föreningarnas arbete tillsammans med länskonstnär Lena Ylipää.
Lena Ylipää lyfter gärna fram just diskussionens betydelse för konstens samhälleliga utveckling. Hon exemplifierar med projektet Migration som genomfördes i Barentsområdet för några år sedan. Vandringsutställningen som projektet genererade nådde ut till totalt 20.000 personer i Sverige, Norge och Finland.
Och tillhörande seminarium och workshops skapade gränsöverskridande samtal om aktuella frågeställningar.

Kreativ miljö
- Jag önskar att det funnits möjligheter för de samtalen att fortsätta, inte minst i Kiruna där det pågår en strukturomvandling, säger Lena Ylipää och syftar på stadens förändring i förhållande till gruvexpansionen.
- Hur ska vi skapa en kreativ miljö där man vill bo och vad ska vi fylla staden med? Utvecklingen av det sociala samhället är oerhört viktigt och det kräver tolerans - alla måste få vara med och tycka och utveckla.
En aktör som borde kunna spela en av samhällsbyggandets många roller är konstföreningen. Flera av deltagarna på utbildningsdagarna befann sig i går förmiddag i Kirunakonstnären Agneta Anderssons ateljé för att egga den kreativa ådran. Efter lördagens program med information och föreläsningar, det vill säga intryck, var det dags för uttryck - en workshop i smycke-skapandets ädla konst.
- Vi poängterar gärna vikten av att utbilda våra medlemmar. Att driva en konstförening innebär inte bara att man anordnar konstlotterier. Konst är så mycket mer, säger Helena Hukkanen, Kalix konstförening.

Bättre marknadsföring
En del av konstföreningarnas arbete handlar om att arrangera utställningar och därmed möta de konstlystnas behov. Men att nå ut till så många som möjligt i allmänhet, och de yngre medborgarna i synnerhet, är inte okomplicerat. Catrin Engman, Kalix konst­förening, menar att föreningarna generellt måste bli bättre på att marknadsföra sig.
- Genom konstföreningslivet får man massor av inspiration, det finns så mycket spännande i den här världen. Men framför allt är det väldigt roligt.

Svårt locka yngre
Många föreningar har dessutom svårt att rekrytera yngre medlemmar.
- Diskussionen om hur vi ska föryngra föreningarna pågår hela tiden, säger Helena Hukkala som tror att det behövs en pedagogisk insats för att locka ungdomarna till konstföreningarna.
- Jag arbetar själv som bildlärare och i skolan försöker vi ta eleverna till utställningar så ofta det går. Då får ungdomarna upptäcka att konst inte är så konstigt, de känner att konsten är en del av dem och inte något som bara hänger på väggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om