Ingen snabblösning om gruvan försvinner

Tillväxtchefen tror att kommunen måste fortsätta på en inslagna vägen trots eventuell malmkris. Dock i raskare takt. Hos tilltänkta investerare i centrum togs LKAB:s besked emot med höjda ögonbryn.

Kommunen har länge kämpat med investerare för Kirunas nya centrum och frågan är hur och om LKAB:s nya besked om malmen påverkar tillväxten.

Kommunen har länge kämpat med investerare för Kirunas nya centrum och frågan är hur och om LKAB:s nya besked om malmen påverkar tillväxten.

Foto: White arkitekter / Ghilardi Hellsten arkitekter

Kiruna2018-11-05 21:22

Kiruna kommun har sin näringslivsstrategi klar – det behövs fler näringar som inte är beroende av gruvan.

– Vi måste fortsätta göra det vi redan är inne på, att jobba med breddning av näringslivet. Nu kan det ju bli med ett kortare tidsperspektiv om man går på de prognoser som LKAB lämnat senast, säger Ann-Christin Samuelsson tillväxtchef på Kiruna kommun.

Men hon understryker att det inte finns någon snabblösning vid en eventuell neddragning av verksamheten hos gruvjätten LKAB.

– Nä, det finns verkligen ingen "quick fix".

Projekt där rymden och turismen står i klart fokus även om man hämtar in information från andra delar av näringslivet i Kiruna.

– Just nu arbetar vi med informationsinhämtning genom intervjuer från så mycket företag vi bara kan, säger

– Vi frågar dem vad de tänker kring stadsomvandlingen och vilka behov de har som företag.

Någonstans i bakhuvudet hos kommunen finns såklart gruvans eventuella avveckling.

– Men att säga när den avvecklas, det vet vi ju inte. Det är ju en av utmaningarna med en kris, ofta tas inte aktiva åtgärder innan man står inför krisens faktum.

Ann-Christin Samuelsson bodde i Arjeplog 2001 när Laisvallgruvan lades ner och minns hur man trots ett tidigt besked

– Då hade man en krismedvetenhet i 10-12 år och staten gick in med 100 miljoner kronor men trots det togs få aktiva beslut innan gruvan faktiskt lades ner.

När LKAB lämnade beskedet om att malmen inte finns där de trott skapade det viss huvudbry hos många. Inte minst hos HSB som suttit länge i startgroparna för att bygga kvarter i nya centrum.

– Om man säger så här, jag tror att alla blev tagna på sängen. Frågan vi ställer oss är vad innebär det här? säger Björn Dahlberg, vice vd på HSB Norr och ansvarig för nyproduktion.

Han menar att det viktigaste för HSB nu är att få klarhet i två saker: Påverkas stadsflytten och finns det någon som vill köpa lägenheter.

– Om stadsflytten inte påverkas är det absolut det viktigaste svaret för oss. Men samtidigt finns andra frågor, till exempel rörande våra befintliga bostadsrättsföreningar i Kiruna, hur påverkas de? Vilka frågor har de? Då är vi tillbaka i frågor om inlösen av lägenheter.

Sedan handlar det om att få en bild av marknaden i Kiruna vilket en pågående enkätundersökning bidrar med.

– Vilken betalningsvilja finns hos kirunaborna? Vill vi bygga så vill vi såklart att det finns folk som vill köpa, säger Björn Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om