Infekterade bråket över – då kan detaljplanen antas

Efter månader av infekterad konflikt har Kiruna kommun och LKAB har nått samsyn kring stadsomvandlingen. Den 15 juni tas den omstridda detaljplanen Gruvstadspark 2:4 upp på ett extra insatt sammanträde.

Kirunas underjordsgruva breder stadigt ut sig 1365 meter under marken. I takt med att gruvan växer behöver  Kirunas befintliga centrum rivas. För att LKAB inte ska bryta mot lagen måste bostadsområde omvandlas till industriområde. Detta regleras genom detaljplanering.

Kirunas underjordsgruva breder stadigt ut sig 1365 meter under marken. I takt med att gruvan växer behöver Kirunas befintliga centrum rivas. För att LKAB inte ska bryta mot lagen måste bostadsområde omvandlas till industriområde. Detta regleras genom detaljplanering.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-06-05 14:18

I ett pressmeddelande som gick ut under fredagseftermiddagen beskrivs planer på ett nytt samverkansforum mellan Kiruna kommun och LKAB. Detta kommer efter en lång tid av stridigheter där Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) vägrat lyfta en detaljplan som ska möjliggöra fortsatt gruvbrytning under Kiruna. Något som fått LKAB att vända sig till regeringen för att be om ett planföreläggande - vilket skulle innebära att Kiruna kommun förlorar rätten att besluta i planprocessen rörande Gruvstadspark 2:4. 

Men nu har alltså parterna nått samsyn och det innebär bland mycket annat att myndighetsutövning och planprocessen inte ska blandas med övriga förhandlingsfrågor. Därför kommer detaljplanen GP 2:4 att lyftas på ett extra insatt sammanträde för Kirunas kommunstyrelse den 15 juni.

Varför går du med på detta nu?

– Just detta att vi nått en samsyn med LKAB rörande vikten av ökad attraktivitet för Kiruna, säger Gunnar Selberg och fortsätter:

– Hotbilden finns ju mot Kiruna. Att när folk måste lämna hus och hem och har gått i pension och barnen har flyttat, så får man 2,5 miljoner för sin bostad. Vad gör man då? Många kommer kanske att välja att flytta då och inte köpa en dyr insatslägenhet i Kiruna. Utan istället välja en närmare barnen för en billigare peng.

Selberg beskriver det som pudelns kärna att motverka just den typen av flyttar.

– Vi måste möta det genom att göra Kiruna till ett mer attraktivt samhälle.

Ambitionen om ett samverkansforum är frukten av månader av möten och samtal där landshövding Björn O. Nilsson fungerat som medlare. För LKAB har en viktig sak varit att just separera planprocessen från övriga utvecklingsfrågor.

– Båda parter har väl hela tiden sett att detta måste sluta med att vi får ett nytt framtidsfokus och pressmeddelandet är exempel på områden där vi har samsyn , säger Bo Krogvig, direktör Strategiska projekt LKAB.

– Det har varit otroligt viktigt att vi fått den här helheten och långsiktigheten. För ska man vara lite rå finns två vägar att gå nu. Den ena är att vi bryter ut den malm vi har nu och har tio goda år. Sen blir det inget bra.

Du talar om avveckling av Kirunagruvan?

– Ja. Eller så kan vi välja en annan väg, och det är vår avsikt: Att satsa på nya brytmetoder och utveckla gruvan inför en framtid. Och då är relationen med kommunen väldigt viktig och även Kirunas attraktivitet.

undefined
LKAB:s direktör för Strategiska projekt, Bo Krogvig.

Samverkansforumet kommer att startas efter sommaren, och exakt vilka personer som ska ingå är inte fastställt ännu. Samsynen innebär inte i det här läget att vare sig LKAB eller Kiruna kommun förbundit sig att investera mer pengar i stadsomvandlingen.

Bråket har alltså bottnat i att kommunledningen inte ansett det möjligt att släppa igenom den viktiga detaljplanen före LKAB säkerställt "utveckling före avveckling". I det pressmeddelande som sändes ut under fredagen framgår följande:

"För att nå målet med ”utveckling före avveckling” är vi överens om vikten av att stärka incitament för återinvestering i Kiruna, bland annat genom att utveckla modeller för förtida inlösen inom KUJ1365 påverkansområde." Något som Gunnar Selberg lyft fram som en viktig del i att han nu kan släppa fram detaljplanen.

– Idag kan det handla om att folk får veta att de ersätts med ny bostad om fyra-fem år, men då väljer de hellre att ta pengarna. De principer vi vill se över är möjligheten att få till förtida inlösen så att de personerna kan få sitt hus snabbare.

undefined
Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C).

Men vad händer i framtiden om LKAB och kommunen inte kommer överens i planfrågorna? Att Gunnar Selberg nu väljer att lyfta GP 2:4 innebär inte att kommunen släpper taget om planfrågan.
– Den här planen låg färdig för antagande redan innan vi kom till makten. Och om man har synpunkter på en plan och dess förutsättningar måste de komma in tidigare i processen.

Samtidigt är Selberg tydlig med att ambitionen är att inte stöta på några bekymmer rörande detaljplaner i framtiden.
– Vår plan är att bostadsområdena ska bli gruvindustriområden och det ligger i både vårt och LKAB:s intresse att lyfta ut attraktiva samhället från planfrågorna.

Samtidigt är planmonopolet ett av kommunens stora maktmedel.

– LKAB vet om att vi har makten över planerna. Men jag skulle tycka att det kändes väldigt pinsamt om det skulle låsa sig igen, säger Selberg.

– Jag hoppas bli ihågkommen som det kommunalråd som gjorde det enklast att investera i och komma fram i processen kring stadsomvandlingen.

Norr Media ställde samma fråga till både Bo Krogvig och Gunnar Selberg:
Hur tror du att kirunaborna kommer märka av den här samsynen?

– Jag hoppas att det kommer att märkas i att vi och kommunen har ett starkare fokus på helhet och långsiktighet. Jag hoppas att våra anställda och kommunens företrädare nu kan fokusera på möjligheterna och jag tror att det kommer att avspegla sig i bygden, säger Bo Krogvig.

– Över tid ska de märka att Kiruna blir ett mer attraktivt samhälle med fler universitetsutbildningar, på kulturlivets och föreningslivets verksamheter. Jag hoppas också att de ska märka att flyttströmmen vänder. Vi behöver inte öka i någon raketfart, men vi ska stiga i befolkningsantal, säger Gunnar Selberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!