Indragen ambulans sätter press på räddningstjänsten

Under sommarens semesterperiod är två ambulanser i Kiruna kommun bemannade dygnet runt och ska därmed täcka hela området."Vi ser gärna att även vi på hel- och deltidsräddningstjänsten kunde få mer sjukvårdsutbildning" säger Björn Karlström, ställföreträdande insatschef, om möjligheten att kunna hjälpa till mer vid väntan på ambulans.

BRANDVÄRN. Den lilla brandvärnsbilen och brandvärnet ska utföra första hjälpen tills räddningstjänsten kommer. Det kan innebära både sjukvård och släckningsarbete. Här övar värnet från Kuttainen.

BRANDVÄRN. Den lilla brandvärnsbilen och brandvärnet ska utföra första hjälpen tills räddningstjänsten kommer. Det kan innebära både sjukvård och släckningsarbete. Här övar värnet från Kuttainen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2017-06-11 14:30

Den ambulans som finns i Vittangi dagtid dras in på grund av personalbrist och att de måste prioritera verksamheten kring den lagstadgade semestern enligt Helena Fredriksson Ågren, chef på akut omhändertagande i Kiruna.

– Eftersom det är en total brist inte bara i Kiruna utan även nationellt blir det som ett dominospel. Tar vi en någon annanstans ifrån blir det brist där. Kompetensförsörjningen på sjuksköterskor är inte tillräcklig helt enkelt, säger Fredriksson Ågren som säger att de jobbar året runt med att hitta sjuksköterskor.

Brandvärnen i kommunen har däremot inte informerats utan fått höra på omvägar om beslutet.

Jag träffar Anders Fors som ingår i brandvärnet i Lannavaara, som ligger 55 kilometer från Vittangi mot Karesuando, under en övningsdag med räddningstjänsten i Kiruna under lördagen.

– Det är rent ut sagt för jävligt att vi inte har fått veta något eftersom vi får den största pressen på oss då vi är först på plats i många lägen. Risken är att behovet ökar sommartid, säger Fors.

Han menar att argumentet om att det råder personalbrist betyder att verksamheten inte prioriteras.

– Det beror bara på att man inte betalar tillräckligt mycket. Höjs ersättningen får vi hit utbildad personal, säger Fors.

Han är starkt kritisk till beslutet och säger att värnen blir ytterst påverkade av beslutet då det är de som åker ut som första hjälpen på alla IVPA-larm vilket betyder i väntan på ambulanslarm.

– Det är ett prio ett-larm som innebär misstänkt hjärtstopp eller medvetslösa personer och liknande samt vid trafikolyckor. SOS gör den bedömningen, men det finns ingen ambulans i närheten innebär det minst 45 minuter extra om de startar från Kiruna.

Till skillnad från deltidbrandkåren som går på jour och har inställelsetid är värnen beroende av att det finns boende på orten som ställer upp på frivillig basis. Antalet som kan rycka ut beror helt på vilka som är hemma och kan åka iväg. Värnen är dessutom de enda med utökad delegering med syrgas vid akutsjukvård.

–  Vi har ju inte bara patienterna utan även oroliga anhöriga att ta hand om med många frågor och som undrar när ambulansen kommer, säger Anders Fors.

På pappret är inte detta något problem då den ordinarie räddningstjänsten ska komma till platsen samtidigt som ambulansen i de fall det inte rör sig om rena sjukdomsfall. Något som inte fungerar i verkligheten enligt Björn Karlström, ställföreträdande insatschef och yttre befäl under övningsdagen.

– När det gäller sjukvård och sjukvårdslarm där det finns hel- eller deltidsräddningstjänst och ambulansen är ute på andra uppdrag så måste vi göra det bästa av situationen. Idag har vi ingen delegation på exempelvis syrgas. Sjukvården är inte alltid på plats samtidigt som oss, det kan dröja innan de kommer och då framförallt ambulansen.

En följd av detta blir enligt Karlström att brandmännen måste utföra mer sjukvård än de ska och har utbildning till.

– Vi har viss sjukvårdsutbildning och gör det vi klarar av så gott vi kan. Värnen har mer ingående sjukvårdsutbildning just för att de är i ytterområdena där det kan dröja länge innan ambulansen är framme. Vi ser gärna att även vi på hel- och deltid kunde få mer sjukvårdsutbildning för att kunna ta hand om enklare sjukvårdsuppdrag. Inte på något sätt ta över men viss utbildning för att kunna göra mer tills ambulansen är på plats, säger Karlström.

Mellan Sverige och Finland finns idag ett samverksansavtal gällande ambulansverksamheten över gränsen.

– Det är totalt under åtta veckor ambulansen från Vittangi kommer att vara borta men ambulanshelikopter-organisationen är en viktig del för glesbygden i norrbotten, säger Helena Fredriksson Ågren son inte kan kommentera belastningen på brandvärnen.

Anders Fors ifrågasätter patientsäkerheten när man hänvisar till andra aktörer.

– Man kan inte räkna med att den finska ambulansen ska finnas tillgänglig eller att helikoptern ska kunna flyga i alla väder, eller att den alltid ska vara tillgänglig eller att vi får den, för några månader sedan nekades vi den hjälpen på grund av häftigt snöfall, säger Fors.

Ytterligare en faktor är enligt Fors att det blir stor press på dem som jobbar på ambulansen i Kiruna.

– De vet att någon är jättesjuk. Det är en klar försämring sedan förra året då det fanns en dygnsambulans med beredskap i Vittangi med bemanning och beredskap nattetid så de var ute väldigt snabbt, säger Anders Fors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om