För den som tänkt att bowlingbanorna ser lite slitna ut i Kiruna så finns det en förklaring – banorna är från 1964.
– På så sätt är det jättebra att de hållit så här länge, säger Daniel Mikberg vid Polarbowling AB som driver bowlingverksamheten.
Men att behöva plåstra om banorna regelbundet har tärt länge på företagets ekonomi.
– Vårt konto för reservdelar är väldigt högt. Det skulle gå att byta ut hur mycket som helst. Vi lägger 5000-10 000 i månaden på reservdelar, säger Daniel Mikberg.
Att Kiruna har två klubbar som fram till förra säsongen spelat i bowlingallsvenskan har också satt press på Polarbowling.
– Då vill vi ha åtta banor öppna, det gör ju stor skillnad på matchtiden. Om vi bara har fyra banor tar det fyra timmar istället för två, säger Daniel Mikberg.
Bakgrunden till kommunens förslag till investering på 3 miljoner för nya banor är att Polarbowling själva inte har pengar till nya banor – men kommunen anser att bowlingen är så pass populär att det finns orsak att köpa in nya banor.
Kommunens förslag innebär ju att ni kommer att få en högre hyra, klarar ni detta?
– Jo, vi har ju räknat med det och med tanke på att vi har så höga kostnader för reservdelar idag så kan vi lägga de pengarna på hyran istället.
Kommer ni att höja avgiften?
– För klubbarna siktar vi på att behålla nuvarande avgift på 150 kronor per timme och bana. Vad gäller privatpersoner så kommer vi att ha marknadsmässiga priser så där kan det bli en liten höjning från de 200 kronor vi har idag.