Nya rådet vill stoppa miljonsatsning: "Vansinnigt"

Sittande kommunledning tar beslut som nya kommunledningen motsätter sig. En miljon kronor ska satsas på satellitbilder för övervakning. Gunnar Selberg tvivlar på LKAB:s data och vill ha egen information om markrörelser. "Vansinnigt beslut", säger dock blivande kommunalrådet Mats Taaveniku.

Teknikutveckling inom LKAB

Teknikutveckling inom LKAB

Foto: LKAB

Kiruna2022-11-08 06:00

Socialdemokraterna med samverkanspartier blev överkörda vid det senaste kommunstyrelsesammanträdet i Kiruna. Vid mötet som hölls i förra veckan klubbade sittande styrpartier igenom ett beslut om satellitövervakning av markförhållandena i Kiruna. 

– Vi måste få se konsekvenserna av markrörelserna. Vi gör det här därför att vi måste få bättre kunskap om hur det här påverkar Kiruna som samhälle för att få bättre planeringsunderlag för framtiden, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

Räcker det inte med LKAB:s undersökningar som ni tar del av?

– Nej, det räcker inte. Vi har sett att LKAB inte har en tillförlitlig kontroll på mätningarna. Deras bedömningar har visat sig fela ganska kraftfullt. Idag finns teknik via satellit, där man kan få oberoende mätningar. När man går in och tittar på mätningarna som man gör via satellit så finns områden i Kiruna som enligt LKAB ligger utanför deformationsprognosen som är kraftigt påverkade. 

En miljon kronor beslutade man skulle tas från kommunstyrelsens kassa för oförutsedda utgifter till ändamålet. 
Det är knappt två månader kvar tills sittande kommunledning ska lämna över till den nya kommunledningen. Vid mötet motsatte sig Mats Taaveniku, som blir Kirunas nya kommunalråd, och Socialdemokraternas samverkanspartier beslutet. De fördömer agerandet.

– Vi tycker att det är vansinnigt att kommunen ska investera i den utrustningen när vi har världens största järnmalmsgruva och de som dagligen jobbar med det här och som har ansvar för att hålla reda på deformationszonerna. Man har inte förtroende för varandra, nuvarande kommunledning och LKAB. Man tror att man kan lösa förtroendeklyftan genom att skaffa egna system som är baserad på satellitdata som inte alls har samma noggrannhet som analoga mätningar som LKAB gör. 

Gunnar Selberg menar att det istället handlar om intressekonflikter. 

– Inte misstro direkt. LKAB har sina intressen och de sammanfaller inte med våra intressen.  LKAB vill inte ersätta allt som vi tycker att de bör ersätta. Vi kan ställa hårdare krav på LKAB. Vi måste få framförhållning och större kunskap. Vi måste få bästa möjliga förutsättningar för en samhällsplanering, säger Gunnar Selberg.

Mats Taaveniku håller inte med om att LKAB skulle undanhålla information. 

– Från vår sida så vill vi se till att återupprätta förtroendet med LKAB. Där vi faktiskt kan lita på varandras uppgifter. Det är betydligt viktigare än att kommunen, i den här pressade situationen med skenande räntor och inflation, ska bekosta över en miljon i ett sådant här system.

Nya majoriteten träder in i sin roll första januari. Mats Taaveniku hoppas på att kunna stoppa beslutet.

– Man får hoppas att man inte hinner betala ut pengarna till ett system som jag anser inte kommer att ge kommunen något mer än det vi redan har, säger Mats Taaveniku.

Anders Lindberg, presschef vid LKAB, konstaterar att kommunen får löpande information och att ingenting "mörkas". 

– De får allt. Det är fullkomlig öppenhet med våra mätserier. Dessutom har vi ett samarbete med Tekniska verken, som är kommunens egna bolag, för att utreda påverkan på kommunens infrastruktur. Byggnader, fjärrvärme, vatten- och avloppsledningar och det här samarbetet finns redan idag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!