Hyresgästföreningen: "Många är upprörda"

"Det är förkastligt", säger Nicklas Emmoth, ordförande i Hyresgästföreningen i Kiruna om hyreshöjningen på garage.

Nicklas Emmoth, ordförande Hyresgästföreningen Kiruna, förstår hyresgästernas upprörda känslor. "Det är fullt förståeligt", säger han.

Nicklas Emmoth, ordförande Hyresgästföreningen Kiruna, förstår hyresgästernas upprörda känslor. "Det är fullt förståeligt", säger han.

Foto: Saga Skovdahl

Kiruna2020-10-22 19:24

– Vi har hyresgäster som hört av sig till oss och är väldigt upprörda och det är fullt förståeligt, säger Nicklas Emmoth.
Det finns inte så mycket Hyresgästföreningen kan göra åt hyreshöjningen.  
– Vi försöker skapa opinion för det här. Kirunabostäder tog bort förhandlingsrätten för garage och bilplatser för ett antal år sedan. 
Har du varit med om någon liknande hyreshöjning?
– Nej, inte i närheten. Det här är en effekt som vi kommer få se även på bostäder om förslaget med fri hyressättning kommer gå igenom. Det här är en form av marknadshyra på garagen. Så det här är bara början, om det vill sig illa. 
Nu ska hyresgästföreningen diskutera hur de ska gå vidare med sin jurist. 

Enligt Magnus Westerlund, förhandlare Hyresgästföreningen Norrland, motsvarar höjningen 4,5 miljoner kronor. 
– Utifrån de uppgifter vi fått av bolaget kommer, som jämförelse, denna intäktsökning motsvara en hyreshöjning av samtliga lägenheter med 3,1 procent vilket är oerhört högt. Att i dessa tider genomföra sådana här kraftiga hyreshöjningar är tondövt och orimligt.

Sten Stridsman (V), ledamot i Kirunabostäders styrelse, reserverade sig mot beslutet. 
– Jag är emot att man chockhöjer. Jag har yrkat på att man måste uppta förhandlingar med hyresgästföreningen om garagehyror.  
Men förhandlingsrätten är borttagen? 
– Man kan ju förhandla ändå fast den inte finns i förhandlingsordningen. Det är väl första kravet man har att man förhandlar med motparten och inte bara ensidigt beslutar att höja. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!