Tidigare har Hyresgästföreningen arbetat med att få till en avsiktsförklaring och man har fört diskussioner med LKAB. Vissa delar har man inte lyckats nå hela vägen men de är trots allt ganska nöjda med hur LKAB ersätter hyresgäster som drabbas av gruvbrytningens effekter och tvingas flytta.
– Det vart bättre än förväntat men det är väl inte så att vi gör vågen, säger Nicklas Emmoth, ordförande i Hyresgästföreningen Kiruna.
Hyresgästerna som drabbas kommer med största sannolikhet att få högre hyra, förutsatt att de tvingas flytta till en nyproducerad lägenhet.
Däremot kommer en trappning att ske över sju år.
Första året efter att man tvingas flytta till nyproducerade lägenheter så kommer hyran alltjämt att ligga kvar på den nivå man hade i den gamla lägenheten. Sedan trappas hyran upp och efter sju år betalar hyresgästen 100 procent av den nya hyran, som förmodas bli högre när det handlar om nyproduktion.
– Trappningen från nuvarande hyra till den nya om man hamnar i ett nytt bestånd är bättre än den trappning som hyresgästerna har fått hittills.
– Då började de med att betala 75 procent och fick en trappning på fem år.
Nu ska man titta närmare på de modeller som LKAB presenterade under måndagen. Hyresgästföreningarna i Kiruna och Gällivare skall också träffas för att utbyta information.
– Det kanske dyker upp mer när vi börjar analysera det här, säger Nicklas Emmoth.