Lastbilschauffören Mats Fredlund blev våren 2019 utesluten ur Svenska Transportarbetareförbundet sedan han kandiderat för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna. Han valde att stämma fackförbundet och fick rätt i Stockholms tingsrätt.
Målet överklagades av facket och klockan 11 på torsdagen meddelade Svea hovrätt att man fastställer tingsrättens dom som innebär att Mats Fredlund kan vara medlem i Transport.
– Det känns bra, det var enligt mina förväntningar. Hade det blivit en annan dom hade jag blivit chockad, säger Mats Fredlund som räknar med att facket överklagar till Högsta domstolen.
Han hävdar att det är en mänsklig rättighet att ansluta sig till ett fackförbund och att de "leker med medlemmarnas pengar".
Målet handlar om en facklig organisation får utesluta medlemmar som företräder partier eller organisationer vars åsikter anses stå i konflikt med förbundets ideologi och målsättningar. Mats Fredlund är inte den första SD-politikern som uteslutits utan i runt 20 års tid har stadgarna tolkats som att det finns grund att utesluta aktiva SD-medlemmar. Facket hävdar att domen begränsar föreningsfriheten.
– Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom. Varken domstolsprövningen i sig eller tolkningen av förbundets stadgar har inneburit en begränsning av föreningsfriheten, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid, referent i målet, i ett pressmeddelande.
– Det är beklagligt, vi hade hoppats på något helt annat. Samtidigt är det oroväckande att våra medlemmar inte själva får bestämma vilka som ska vara medlemmar i vår förening och inte. Det är ett hot mot föreningsfriheten för de som är medlem i vår förening, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transport.
Nu ska domen analyseras innan de kallar till ett extra styrelsemöte.
– Utifrån vad vi kommer fram till där gemensamt så får vi ta ställning. Det är inte helt osannolikt att vi ska överklaga, men jag vill inte lägga orden i munnen på våra förbundsstyrelseledamöter utan vi måste få göra det på ett riktigt sätt.
Vad kan bli den största följden av domen?
– Man åsidosätter vår interna demokrati och det tycker jag är väldigt oroväckande. Att en förening i en fri värld inte får sätta vilka stadgar man vill och tolka dem enligt innebörden man känner till.
Är det ett alternativ att vara mer precisa i stadgarna?
– Ja, det kan man ju tycka. Men paragrafen är inte tänkt för ett enskilt parti utan för alla som inte står upp för människors lika värde. Går man tillbaka till 60- och 70-talet var det väl de som låg längst ut på vänsterkanten som ibland blev föremål för eventuella uteslutningar. Det är inte en rak passning till Sverigedemokraterna på något sätt i stadgarna.
Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson välkomnar domen.
– Ett glädjande besked i första hand för Mats som har drivit den här processen, men även för de sverigedemokrater som tidigare blivit uteslutna ur sina fackförbund. Det är en signal om att alla svenska löntagare ska ha möjlighet att engagera sig i facket och kunna få det stöd och hjälp man kan behöva för att få goda arbetsvillkor och kunna påverka sin arbetsmiljö och lönebildning, säger han.
Transport ska betala Mats Fredlunds rättegångskostnader på nära 223 000 kronor.