Hotet mot tomtaffären i Riksgränsen

För bara en dryg vecka sedan klubbade Kiruna kommun igenom att gå vidare med tomtaffärerna i Riksgränsen. Nu visar det sig att männen bakom bolaget är försatta i konkurs via två andra bolag. "Det här kände vi inte till", säger Kristoffer Johansson, exploateringschef vid kommunen.

Kristoffer Johansson, Plan- och exploateringschef i Kiruna kommun, överraskades kraftigt av de uppgifter som Norrbottens media kom med rörande bolagspersoner som man förhandlar med kring stugaffärer i Riksgränsen.

Kristoffer Johansson, Plan- och exploateringschef i Kiruna kommun, överraskades kraftigt av de uppgifter som Norrbottens media kom med rörande bolagspersoner som man förhandlar med kring stugaffärer i Riksgränsen.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2018-10-31 05:00

Tre företagare som står bakom bolaget, NN Förvaltning, har inlett affärer med kommunen rörande tomter i Riksgränsen. I början av oktober sökte sig företagarna i konkurs vid Gällivare tingsrätt. Konkurserna berör inte NN Förvaltning utan två andra bolag som de tre männen bakom Riksgränssatsningen företräder. Torbjörn Särkimukka är en av företagarna.

- De här konkurserna påverkar inte alls vårt Riksgränsprojekt. Det är ett helt annat bolag med en helt annan finansiering. Vi har inga problem med pengar där.

– Vad konkurserna handlar om är två andra bolag. Där har vi sökt oss själva i konkurs på grund av att vi har fordringar på en entreprenör som är skyldig oss pengar. Det är många miljoner det handlar om. Vi har stämt dem och vi driver processen vidare i domstol, säger Särkimukka, NN Förvaltning.

Kiruna kommun beslutade i början av förra veckan att gå vidare i processen med att sälja mark till NN Förvaltning. Företaget erbjuder fritidshus till personer i den kommunala tomtkön. Kiruna kommun och bolaget har skrivit markanvisningsavtal och de 100 första namnen i tomtkön har erbjudits att köpa fritidshus. Men samtidigt pågår alltså en rättslig tvist av omfattande storlek. En tvist som också lett till två konkurser. Kiruna kommun har varit ovetande om situationen.

– Det här är helt nytt för mig. Jag säger Kristoffer Johansson, kommunens plan- och exploateringschef.

Det kommer alltså som en överraskning?

– Jo, precis. För mig gör det det, absolut.

Vad kommer du att göra nu?

– Jag måste ju naturligtvis ta kontakt med bolaget och ha en dialog kring det här. Sedan måste jag göra en bedömning tillsammans med politiken naturligtvis. Kan det här få konsekvenser och vilka i såfall? Borde vi ha blivit underrättade om det här? Eller borde vi som kommun ha upptäckt det?

Ett fritidshusprojekt i Sälen-området ingår i konkursboet i en av de pågående konkurserna. Två nybyggda fastigheter som delvis varit referenser för Kiruna kommun innan man inledde samarbete med företagarna.

Skulle ni kunna dra er ur nu?

– Min bedömning är att i dagsläget med den information jag har så ser jag inte att vi backar. Skulle det ha varit NN förvaltning som gått i konkurs, då hade det varit uppenbart. Men så är uppenbart inte fallet, säger Johansson.

Vilket ser du som kommunens ansvar gentemot köparna?

– Ja, där har vi ju huvudansvaret skulle jag säga. Det är kommunens egen tomtkö och vi har ingått ett markanvisningsavtal med NN Förvaltning. Vi säger att de får genomföra det här projektet mot att de använder våran tomtkö så det är ju klart att kommunen har ansvaret där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om