Hotellägare i Kiruna nobbar centrum

Intresset bland hotellfastighetsägarna att få ett nytt hotell i stället för pengar har varit obefintligt, och än så länge har ingen nappat på att bygga upp sin verksamhet i nya centrum. "Det är en katastrof" säger Gunnar Selberg (C).

Kristina Zakrisson (S) är inte orolig för att det inte ska finnas några hotell.

Kristina Zakrisson (S) är inte orolig för att det inte ska finnas några hotell.

Foto: Mattias Forsberg

KIRUNA2017-08-17 06:00

I de fem uppköpta hotellfastigheterna i centrala Kiruna som påverkas av samhällsomvandlingen har fastighetsägarna haft valet att ta pengar eller att LKAB bygger upp ett nytt likvärdigt. Intresset för det sistnämnda alternativet har varit obefintligt.

– I de hotellaffärer vi har gjort hittills har vi ersatt fastighetsägarna med pengar, säger  Linus Niva, projektledare för fastighetsaffärer på LKAB samhällsomvandling.

I de flesta av de uppköpta hotellfastigheterna bedrivs verksamheten fortfarande i några år till. Järnvägshotellet och Hotell Rallaren är under rivning men på Hotell Vinterpalatset, Kebne och Kaisa samt Spis hotell och vandrarhem bedrivs verksamheten i vanlig ordning.

Gunnar Selberg (C) anser att LKAB ska bygga upp de hotell som rivs och därefter sälja dem vidare. Dels för att säkerställa att Kiruna har hotell i nya centrum.

– Det är en katastrof för turistbranschen. Hotellen behövs inte bara för turister utan samhället, jobben och affärsresenärer. Kommunen tror att hotellen kommer att ersättas av externa investerare som återuppbygger dessa vilket inte kommer att fungera. Fem nya hotell kommer att tvingas ta ut 1500 kronor per rum med 50 procents beläggning. Efterfrågan kommer att sjunka och det finns inte längre marknad för fem hotell. Det blir kanske bara tre eller maximalt fyra hotell, säger Selberg.

Enligt LKAB:s Linus Niva är det inte aktuellt med att LKAB skulle ge sig in i hotellbranschen.

– Vi arbetar inte på det sättet utan är ett gruvolag som framför allt gör pellets och exploaterar inte fastigheter för att tjäna pengar. Vi låter de som är duktiga på att bygga hotell göra det och i nuläget ser jag ingen vits om att som gruvbolag gå in och konkurrera på den marknaden, säger Niva.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) säger att hon inte känner någon som helst oro.

– Absolut inte när det gäller hotellen. Kiruna är lukrativt när det gäller hotell och det är många gärna vill bygga hotell i nya centrum. Vi ser att det finns utrymme för fler bäddar men där måste man också ha en balans på hur många nya bäddar det ska vara intressant för dem som de som bygger hotell, säger Zakrisson.

Daniel Rosenfors, vd på Kiruna Lapland, tror inte heller på någon hotellkris i Kiruna och hänvisar till den växande besöksnäringen.

– Det är så stor efterfrågan på Kiruna som besöksort att jag tror att marknaden kommer att se de möjligheterna som finns. Om Scandic säger att de kan driva dubbla hotell hotell i Kiruna under övergångserioden visar det på vilket tryck som finns på hotellsidan. De hade aldrig gått ut med det om inte efterfrågan fanns, säger Rosenfors.

Skulle faktum däremot bli så att det inte kommer in exploatörer som vill bygga och driva hotell ser Rosenfors däremot att det blir en negativ spiral sett till besöksnäringen under samhällsomvandlingen då det redan idag finns för få bäddar.

– Det leder till ett minskat utbud, företag kommer inte att kunna sälja sina tjänster och infrastrukturen, exempelvis flyget påverkas så det hade blivit väldigt stora ringar på vattnet, säger Daniel Rosenfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om