Hot ej knutna till HBTQ-satsning

Kiruna IF sade först att de allvarliga hoten mot spelare och deras anhöriga hade med HBTQ-satsningen att göra men det visade sig inte stämma och nu backar ordföranden från uttalandet.

Spelarhot. Hoten mot spelare i Kiruna IF hade inget med HBTQ-satsningen att göra utan fokuserade snarare på hockeylagets prestationer i serien. Spelarna på bilden har dock inget med de aktuella hoten att göra.

Spelarhot. Hoten mot spelare i Kiruna IF hade inget med HBTQ-satsningen att göra utan fokuserade snarare på hockeylagets prestationer i serien. Spelarna på bilden har dock inget med de aktuella hoten att göra.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2014-10-02 17:02

Tyvärr är det inte första gången som spelare och deras anhöriga har hotats till livet. Uppgifter till Kuriren gör gällande att det är samma person som flera gånger tidigare har riktat mycket allvarliga hot mot spelarna.

Den 29-årige mannen har också dömts flera gånger för olaga hot av liknande karaktär som de nu uttalade, varav den senaste domen föll så sent som i onsdags.

Trots att de visste vem som låg bakom hoten, och att han redan långt innan HBTQ-satsningen hade hotat spelare efter förluster i serien så valde alltså föreningens ordförande att benämna hoten som hatbrott kopplade till satsningen.

– Personen i fråga har använt uttryck som ”regnbögströjor” och haft en nedvärderande ton så i första utkastet ansåg vi att vi inte kunde utesluta det. Vi ville avvakta en polisutredning som skulle slå fast om det hade en koppling eller inte, säger Johan Köhler, ordförande i Kiruna IF och fortsätter:

– Vi valde väl kanske ett felaktigt uttryck när vi sade att vi ansåg att det var ett hatbrott.

Finns en risk att folk uppfattar det som att ni fortsätter surfa på PR-vågen för att fler sponsorer ska nappa?

– Jag förstår det men i vårt fall var det så att med den kommunikation som personen hade så uppfattade jag att han hade ett nedlåtande uttryck mot vår satsning med ”regnbögsflaggor” och dylikt, som han uttryckte det, säger Köhler.

– Jag kan faktiskt inte än idag till hundra procent garantera att det inte finns ett visst uns av det också. Även om majoriteten och han själv också säger att det inte finns någon koppling.

Johan Köhler tog kontakt med mannen för att försöka få honom att sluta. Efter samtal så besökte ordföranden tillsammans med fyra ishockeyspelare den vid det laget väldigt ångerfulle mannen.

– Jag tror aldrig att han har blivit utsatt för den direkta personliga kontakten tidigare. Nu fick han verkligen höra hur hans beteende påverkar, säger Johan Köhler.

Tillsammans pratade de igenom hur hoten påverkar både de enskilda individerna och laget som helhet eftersom fokus läggs på annat än ishockey.

– Det vi gjorde var för att våra spelare skulle kunna bearbeta det här och gå vidare.

Vid samtalet bad 29-åringen om ursäkt och intygade att det aldrig skulle upprepas. Detta har han dock lovat tidigare så frågan är vad löftet är värt.

– Vi har i alla fall blivit lovade att det här aldrig mer kommer att inträffa. Vi hoppas att det är sant, säger Johan Köhler.

Tidigare händelser

2007 döms mannen till en månads fängelse efter att ha lämnat falskt dödsbud åt två familjer i Härnösand. Detta inträffade i samband med att deras söner befann sig på väg hem från en match i Kiruna.

2013 får mannen betala dryga böter och skadestånd efter att ha riktat allvarliga hot mot Kiruna IF:s spelare och deras anhöriga.

2014 döms mannen till böter efter att ha hotat en för honom okänd kvinna via Facebook efter att Kiruna IF hade förlorat en match.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!