Eva Raattamaa har arbetat som barnmorska sedan 1988. Hon jobbade på BB i Kiruna fram till stängningen den 1 februari 2001.
– Det var tråkigt så klart. Det var inte vad personalen ville och det var inte vad kirunaborna ville. Men det var ett beslut som togs. Jag var med i BB-föreningen och kämpande länge för ett annat beslut, ett återöppnande. Men det blev inte så. Sedan måste man gå vidare, man kan inte hålla på och kämpa hur länge som helst och tänka på allt som var bättre förr, det gynnar varken Kirunas kvinnor eller en själv, säger hon.
Tre förlossningskliniker lades ner i länet samma år, i Kiruna, Kalix och Piteå.
– Det tragiska med att ta kliniken i Kiruna var att sedan fortsatte nedmonteringen av sjukhuset. Det var bara början. Så har det varit på många ställen. När man inte behöver dygnet runt verksamhet på operation och anestesi, för akuta kejsarsnitt, då är det lättare att lägga ner akutkirurgi och andra verksamheter.
Efter att BB stängde fortsatte Eva Raattamaa att arbeta på sjukhuset med mödravård, preventivmedel och ungdomsmottagningen. För att kunna fortsätta jobba med förlossningar åker hon regelbundet till Gällivare och jobbar.
Hur fungerar det idag med ett BB tolv mil bort?
– Det funkar bra. Om man jämför Norrbotten med våra avstånd med en stor stad, så är det så att när våra födande åker hemifrån till Gällivare så får de stanna kvar där. I större städer kan det vara så att det är fullt på det sjukhuset man har tänkt föda på. Då får man åka vidare. Det är en väldig oro för de som bor i storstäder.
Det händer att barn föds på akuten i Kiruna eller i ambulans eller bil efter vägen. Men de flesta brukar hinna fram till Gällivare i god tid.
– Det är inte vanligt att man föder utanför sjukhus, men det händer oftare ju längre man har till sin förlossningsklinik.
Eva Raattamaa tror inte att det kommer att öppna något nytt BB i Kiruna.
– Det kommer aldrig att bli två förlossningskliniker i Malmfälten igen. Jag tror att vi ska kämpa för att ett fullgott sjukhus i Kiruna när man bygger ett nytt sjukhus, med minst alla de funktionerna som finns nu och gärna några till. Då tänker jag att till exempel en gynmottagning med gynekolog skulle vara bra, som vi hade tidigare, då skulle kvinnorna slippa resa för sina gynekologiska besök.