Hon får gammal kultur på fötter

När Malin Holmlund öppnade sitt eget skomakeri i Kiruna höll hon på att drunkna i alla skor som kom in.

STOPP. Från början svämmade verkstaden nästan över av skor, men nu har Malin Holmlund lärt sig när hon måste sätta stopp.

STOPP. Från början svämmade verkstaden nästan över av skor, men nu har Malin Holmlund lärt sig när hon måste sätta stopp.

Foto: Maria Unga

Kiruna2017-03-03 13:24

Nu har hon lärt sig att balansera arbetet och har även hittat en egen nisch - att göra om näbbskor.

Malin Holmlund har alltid älskat skor. Från början funderade hon på att bli skodesigner, men när hon kom på att skomakaryrket innebär att lära sig hur hela skon är uppbyggd kändes yrkesvalet självklart. Att hennes egen skostorlek är 33 spelade också in.

– Det har alltid varit ett helvete att hitta skor, så det var lite av egoistiska skäl, att lära sig tillverka egna skor, säger hon.

Efter en utbildning i Övertorneå återvände Malin Holmlund till Kiruna och startade ett eget skomakeri för ungefär två och ett halvt år sedan. Kiruna hade då varit helt utan skomakare under några år.

– Det kom folk med sopsäckar fulla med skor, så det blev ett väldigt kaos. Alla mina hyllor var proppade, det var proppat i hela verkstaden, alla arbetsytorna hela vägen ut i butiken var fulla, säger Malin Holmlund.

Efter det första kaoset har hon lärt sig att sätta stopp i omgångar innan det blir för mycket. Överallt i lokalen finns det skor, på hyllor intill köksbordet och till och med ett par på köksbänken.

– Det finns en efterfrågan och det är jätteroligt, jag trodde faktiskt inte att det skulle vara så som det blev, jag trodde att det skulle vara mycket mindre.

Förutom att byta dragkedjor, klacka om skor, sula om och fixa trasiga hälar till exempel, så har Malin Holmlund skapat en egen nisch, att designa om näbbskor.

– Det har blivit väldigt stort, jag skulle nog säga att jag har 50 procent näbbskor och 50 procent vanliga lagningar, säger hon.

Folk hör av sig även från Norge och södra Sverige med förfrågningar.

– Nu senast var det en kvinna som lämnade in tre par näbbskor och sa att jag får göra vad jag vill med dem, och jag har inte ens träffat kvinnan. Det är skitläskigt samtidigt som det är jätteroligt, säger Malin Holmlund.

Hon gillar trenden att laga och återanvända gamla saker, inte mist för miljöns skull. Men hon ser det också som en kulturgärning.

– Det var faktiskt en kund som sa att jag bevarar kulturen. Jag tar en produkt som har funnits väldigt länge och gör den mer aktuell istället för att den slängs bort. Det var inget som jag hade tänkt på då, men det var så fint sagt för det är ju så, att man bevarar lite kultur.

I framtiden vill Malin Holmlund tillverka egna skor.

– Jag tänker att det inte är jättelångt bort, men det är också en ganska stor satsning, säger hon.

Så tar du hand om favoritskorna:

- Kom ihåg att låta skorna vila. Använd inte favoritparet hela tiden.

- Satsa på bra förvaring och använd skoblock. Det bevarar formen på skon och motverkar veck som till slut spricker.

– Satsa på en tvättputs. Rengör skon på djupet och impregnera, ha rätt produkter.

– Ha koll på skorna och lämna in dem innan de blir för trasiga. Då blir det billigare att laga dem.

– Gör om skorna! Om du inte tycker att skon är helt perfekt, pimpa skon i din stil och gör den mer personlig.

– Köp aldrig någonting som du egentligen inte gillar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om