Många var helt nya på sina stolar i kommunfullmäktige. Två nya partier hade tagit plats: Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ som med varsitt mandat kom in i kommunens högsta beslutande församling.
Mötet leddes till en början av ålderspresidenten Svante Pounu (KD) men efter att en ny ordförande respektive vice ordförande hade valts så lämnade han över klubban. Den gamla landstingspolitikern Ann-Kristin Nilsson (S) fick det ärofyllda uppdraget att leda fullmäktige i fyra år.
– Det känns spännande och jag är jättestolt över det för det är i mina ögon ett väldigt fint uppdrag. Det måste i alla fall betyda att jag har något förtroende, inte bara inom partiet utan även i fullmäktige, säger Ann-Kristin Nilsson.
Hon tar sikte på att vara en hård men rättvis ledare som kan lämna partipolitiken vid sidan av.
– Jag ska försöka påminna på ett fint sätt, att vi håller oss till ämnet. Den senaste tidens debatter har ibland innehållit personangrepp och det har jag nog inte tänkt mig att tillåta, säger hon.
Kenneth Stålnacke (S) lämnade alltså posten som ordförande efter fyra år med klubban i näven. Han tror att hans efterträdare kommer att sköta jobbet galant.
– Som fullmäktiges ordförande håller man ordning på mötet och ser till att besluten tas på rätt sätt och att alla känner trygghet, att man är allas ordförande, säger Kenneth Stålnacke och fortsätter:
– Jag tycker att hon börjar på ett jättebra sätt och jag känner mig trygg i att ha lämnat över klubban till henne. Det kommer att fungera jättebra.
När mötet sedan var igång så valdes ledamöter till fullmäktiges valberedning, partiberedningen och gruppledare för de tolv olika partierna som nu sitter i Kirunas kommunfullmäktige. Punkten där kommunalråd, ledamöter till styrelser och nämnder samt kommunrevision skulle utses valde man att bordlägga till nästa fullmäktigemöte som hålls i december månad.