Hon blir huvudperson i SVT: "Man måste orka med skitstormar"

Hon höll på att knäckas av näthatet och ge upp sin politiska karriär. Nu blir 31-åriga Emilia Töyrä en av huvudpersonerna i en stor SVT-serie om demokrati.– Man måste orka med alla skitstormar, säger riksdagsledamoten från Kiruna.

Tv-aktuell. 31-åriga Emilia Töyrä, riksdagsledamot från Kiruna, står i fokus i Jan Schermans dokumentärserie. "Viktigt att det finns olika typer av politiker, inte bara de från samhällets övre skikt utan även ”knegarungen från Kiruna”.

Tv-aktuell. 31-åriga Emilia Töyrä, riksdagsledamot från Kiruna, står i fokus i Jan Schermans dokumentärserie. "Viktigt att det finns olika typer av politiker, inte bara de från samhällets övre skikt utan även ”knegarungen från Kiruna”.

Foto: Linnea Bergenudd/TV4

Kiruna2017-02-08 17:36

Förre TV4-direktören och journalisten Jan Scherman har inlett arbetet med dokumentärserien om demokratins framtid, där han följer tre riksdagsledamöter.

– S-kansliet tyckte att jag var rätt för dokumentären, säger Emilia Töyrä.

I dokumentärserien, som preliminärt sänds i fyra avsnitt i SVT våren 2018, får tittarna en inblick i hennes arbete och privat, som pendlande politiker mellan Kiruna och Stockholm. Filmteamet har bland annat besökt Töyrä i övernattningsrummet i huvudstaden och förra veckan följde de med till Norrbotten.

– De filmade mig på Jokkmokks marknad och gjorde en intervju i Kiruna, när de fick träffa mamma också.

Efter några års medlemsskap i S gjorde Emilia Töyrä kometkarriär och blev invald i riksdagen förra valet, där hon sitter som suppleant i utrikes- och socialutskottet.

I perioder har hon tagit illa vid sig av det politikerförakt och hätska tonläge som förekommer i sociala medier och tidningars kommentarsfält. Särskilt hennes hjärtefrågor invandring och jämställdhet väcker negativa reaktioner.

– Det är ett elakt samtalsklimat när man är politiker i dag, oavsett nivå.

Allra jobbigast var kommentarer och mejl riktade till närstående.

– Anhöriga eller vänner som försöker försvara mig, men bara blir påhoppade. Inte sällan yngre tjejer som attackeras av äldre män.

I mörka stunder har hon övervägt att lämna politiken helt.

– Det handlar om politikerföraktet men också att jag knappt har något privatliv. Ibland har jag tänkt att det hade varit enklare att bara jobba som vanligt.

Numera vägrar Emilia Töyrä låta sig nedslås av näthatet.

– Jag har fått frågan från distriktet om jag kan tänka mig att ställa upp även efter valet och jag har tackat ja. Man måste orka stå emot alla skitstormar, möta väljarna. Om man inte är öppen för kontakt, då är man inte heller öppen för alla goda idéer.

Trumps valframgång i USA, liksom Brexit i Storbritannien och framväxten av populistiska partier i Europa, visar att förtroendeklyftan mellan politiker och väljare är ett eskalerande demokratiskt problem.

Emilia Töyrä är på sätt och vis inte överraskad.

– Jag hyste också politikerförakt tidigare. Om någon sa att jag passade som politiker, tog jag det som ett hån. Men sen kände jag att det inte längre bara gick att klaga på orättvisor. Om man tycker att politiker är dumma i huvudet, då är det en lysande idé att själv engagera sig.

Samtidigt efterlyser hon fler yngre förebilder inom politiken.

– Ungdomsförbunden, inte bara SSU, behöver ”kamma till sig”, vara mer aktiva och besöka skolorna. Om man tycker att politiker är dumma i huvudet, då är det en lysande idé att själv engagera sig.

– Och det är viktigt att det finns olika typer av politiker, inte bara de från samhällets övre skikt utan även ”knegarungen från Kiruna”.

Kommer du alltid vara ”knegarungen från Kiruna”?

– Det är väl klart. Jag kommer aldrig lämna Kiruna. Jag måste bo nära fjällen, säger Emilia Töyrä.

Inspelningarna av SVT-dokumentären fortsätter fram till hösten 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om