Hjalles spis – en eldhärjad historia

Just nu renoveras Hjalmars spis från 1904 på Hjalmar Lundbohmsgården. I och med renoveringen har väl gömda hemligheter uppdagats, som till exempel hur nära gården varit att brinna ner.

Hjalmar Lundbohms monogram på bottenplattan i eldstaden som plockats ut under renoveringen.

Hjalmar Lundbohms monogram på bottenplattan i eldstaden som plockats ut under renoveringen.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-01-09 16:44

Hjalmar Lundbohmsgården byggdes 1895 och är Kirunas andra byggnad i ordningen. Här bodde och verkade LKAB:s första disponent, Hjalmar Lundbohm fram till 1920.

På grund av gruvans utbredning flyttades huset i september 2017 till det nya Bolagsområdet nedanför Luossabacken. Nu ska huset restaureras innan det går att använda igen. Först ut är spisen i Hjalmar Lundbohms rum. Under flytten blev det sättningar i murverket.

– Vi har gjort en noggrann uppmätning och dokumentation av eldstaden och nu ska vi helt enkelt plocka ner den till botten. Vi bevarar allt material som går att återanvända, sedan kommer vi att komplettera med nytt material också, säger Peder Nyström, kakelugnsmakare.

Han bedömer att ungefär 70-80 procent av materialet ska sparas och användas när spisen byggs upp igen.

– Lerbruket måste ersättas alltihop och ytputsen, men det mesta av teglet kan vi återanvända.

Spisen i Hjalmars rum beskriver han som unik med gjutna detaljer och två monogram på hällen där man eldar. Där finns både Prins Eugens och Hjalmar Lundbohms monogram.

– Spisen har också två skulpturer på vardera sidan, det är en björnhona med två ungar som klänger på två pelare. Det är ett väldigt vackert stenhuggeri av Christian Eriksson, säger Peder Nyström.

Spisen är unik på fler sätt. Peder Nyström berättar att det är en öppen spis med kakelugnens rökkanalsystem, vilket gör den ovanlig.

– Den här typen brukar kallas för fattigmanskakelugn eftersom de var billigare i och med att de inte är kakelklädda. Men det här är inte någon fattigmansmiljö, så det är väldigt ovanligt att den här typen av spis finns i en sådan välståndsmiljö. Hjalmar Lundbohm hade definitivt råd att sätta in en kakelugn om han ville, säger Rasmus Norling, kommunantikvarie.

Det 124 år gamla huset döljer många hemligheter.

– Nu när vi river spisen och kommer på baksidan ser vi att den har varit väldigt otät, det har varit stora läckage. Och det finns bristfälligheter alldeles under takbjälklagret, där har det trängt in sot ända in på trät. Det kan ha varit ögonblick från att huset hade kunnat brinna. Där bakom fanns en spricka som är vansklig och hade kunnat förorsaka brand, säger Peder Nyström.

Så huset hade kunnat brinna ner?

– Ja, det är en spricka i anslutningen där rökgaserna ska gå in i skorstenen, den anslutningen ligger precis under innertaksnivå, så det är sot mot innertaket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om