Hennes svärmors halsband försvann på äldreboendet

Linnea Östman, 85, upptäckte veckan innan midsommar att hennes bismarklänk mystiskt försvunnit från silverskrinet i rummet på äldreboendet. Nu är äldreboendet i Kiruna polisanmält.

"Det känns konstigt att vi anhöriga ska behöva hålla reda på våra anhörigas saker så de inte försvinner", säger Inger Östman.

"Det känns konstigt att vi anhöriga ska behöva hålla reda på våra anhörigas saker så de inte försvinner", säger Inger Östman.

Foto: Privat

Kiruna2020-07-14 17:15

Det var i samband med ett klädombyte där Linnea tänkt ta på sig halsbandet som hon upptäckte att det inte fanns på sin vanliga plats, i silverskrinet.

– Då sa jag till personalen att det inte var på sin vanliga plats. Personalen letade ett tag efter det men det kom inte fram då, säger Linnea Östman.

Några dagar senare uppmärksammade hon en annan personal som också letade igenom Linneas rum efter smycket utan att lyckas hitta det.

Sedan gick det ytterligare några dagar och Linnea Östman nämnde det som hänt i telefon till sin sons hustru.

– Hon blev riktigt upprörd när hon hörde vad som hänt och gjorde en polisanmälan, säger hon. 

Linnea visste inte själv att halsbandet var värt mellan 45 000 och 50 000 kronor förrän hennes svärdotter kopplade in hennes försäkringsbolag i ärendet.

– Jag visste att det var värt en del pengar men för mig är det snarare affektionsvärdet som är det allra viktigaste. Det är var det första finare smycket som jag fick från min man som nu är död sedan flera år, tillbaka säger hon.

Linneas sons hustru, Inger Östman, tycker att situationen med det försvunna smycket hanterats illa av Kiruna kommun, som driver det äldreboende som Linnea bor på. 

– De gamla lämnar mycket av deras saker efter sig när det flyttar, så nog borde de väl få kunna ta med sig några av de finare saker som de har utan att de ska stjälas. Det känns konstigt att vi anhöriga ska behöva hålla reda på våra anhörigas saker så de inte försvinner, säger hon. 

Ulrika Karlström, ställföreträdande socialchef, uppger att hon inte känner till detaljerna i det specifika ärendet men säger att kommun har rutiner att följa när det finns misstankar om stöld i sin verksamhet.

– Först anmäls händelsen till polisen, därefter gör vi en lex sarah-anmälan så ärendet kan utredas av kommunen. Det är saker som vi alltid gör för att säkra upp att den här typen av händelser inte sker igen, säger hon.

Sedan en längre tid råder det besöksförbud på vård och omsorgsboendena i Kiruna kommun vilket gör att färre personer har kunnat ta sig in och ut på boendena. 

Hur ser du på möjligheten att det är någon i personalen som kanske begått stölden?

–Det rör sig mycket folk på boendet men jag lämnar den utredningen till polisen, säger Ulrika Karlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!