"Ett brott mot människor i Kiruna"

Ett 50-tal demonstranter samlades på Vänortstorget under tisdagen för att kämpa för Kirunakvinnornas rätt till en trygg och säker förlossningsvård.

Arrangörerna Lina Maria Viitala och Marie Rahkola som vill att statistiken över var barn föds ska sammanstämma med verkligheten.

Arrangörerna Lina Maria Viitala och Marie Rahkola som vill att statistiken över var barn föds ska sammanstämma med verkligheten.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-11-16 15:18

– I år är det 20 år sedan Kirunas BB och förlossning lades ner. Vi demonstrerar för en rättvisare vård och tryggare förlossning och graviditetsvård för kvinnor i Kiruna med omnejd, säger delarrangören Marie Rahkola. 

Hon vill se en ändring i hur födslar statistikförs. Hennes son föddes under dramatiska förhållanden i bilen i väntan på ambulans. Barnet skrek inte och de var själva tvungna att påbörja åtgärder för att få igång barnets andning. Moderkakan satt fortfarande kvar tills ambulansen kom. 

– När jag läste journalen stod det att han var född i ambulansen. Anledningen var att moderkakan togs ut där. Ser man till statistiken syns det inte om ett barn föds på parkeringen till Gällivare sjukhus om moderkakan kommer ut på BB som det ser ut i region Norrbotten. 

– Att påstå att det inte händer är ett brott mot människor i Kiruna. Vi kan ju tycka vad vi vill men statistiken hjälper oss inte eftersom den inte är riktig. 

Arrangörerna Rahkola och Lina Maria Viitala är kritiska till hur förlossningsvården prioriteras. 

– Jag tror att det hade sett ut på ett helt annat sätt om män hade fött barn. De flesta som styr och bestämmer är män, och de vet inte vad det handlar om eftersom de inte har den erfarenheten, säger Viitala. 

Rahkola håller med, och tror även att en förklaring är att det rör sig om geografi. 

– Det är inlandet, och man helt enkel skyller på att det inte bor lika mycket folk här vilket är bullshit. Tittar man på Narvik som har färre invånare är Kiruna så finns både gynekologi, förlossning och akutkirurgi så för mig är det en lam ursäkt.

Björn Rönn och Emelie Öhrn är föräldrar till Gry, snart två år, och fyra veckor gamla Rut fanns på plats. 

– Förlossningsvården i Kiruna och Sverige generellt är något som prioriteras alldeles för lågt vilket är ganska skrämmande. Vi har en fyra veckors bebis som det tur var gick bra med. Men smärtan de sista fem minuterna av dåligt plogade vägar var nästan ohanterbar, och då var vi ändå ute i god tid. Allt känns som ett lotteri, säger Rönn.

– Bara att man måste köra tolv mil enkel väg för att gå på en kontroll för att se hur ens barn mår. När man ska föda barn blir det tolv mil igen, och så kanske man blir hemskickad och måste köra fram och tillbaka. Det väcker jättestor oro och otrygghet och att man inte vet om man kommer hinna eller inte, säger Öhrn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!