Ica i Riksgränsen öppnade under i augusti 2014 och försäljningen har bara vuxit sedan starten. Samtidigt kommer siffror som visar att den svenska gränsen inte har samma dragningskraft för norrmän längre. Enligt siffror från Statistiska sentralbyrån (SSB) spenderade norrmän 12,8 miljarder norska kronor på gränshandel från oktober 2015 till september i år. Det är 1,1 miljarder, eller åtta procent, mindre än året tidigare.
Även antalet dagsturer sjönk med sju procent under samma period.
– Det där känner inte vi igen. Nu är vi förvisso nya så vi har inte så mycket att jämföra med, det är naturligt att man ökar de första åren när man är ny. Men jag känner hur som helst tvärt om, att det ökar, säger handlaren Petter Nilsson.
Han upplever att allt fler kunder hittar till butiken och att det fortfarande, efter två år, kommer helt nya kunder.
– Än så länge känns det som att vi inte har nått vårt tak, utan att snacket går och att fler och fler åker hit från Norge. Och att de tycker att det är så pass mycket värt att det åker hela vägen från Tromsö och så vidare, säger Petter Nilsson.
Han är försiktig med att lämna ut siffror men medger att butiken har ökat omsättningen med 25 procent under året.
– Sedan vad det beror på vet jag inte. Det finns andra saker som händer runt omkring. Butiken i Abisko har stängt och ifjol hade vi asylboendet som vi inte trodde påverkade oss men som kanske skrämde iväg vissa norrmän. Och så är vi väldigt beroende av vädret, har vi bra väder en höst så syns det på siffrorna, säger Petter Nilsson och fortsätter:
– Men generellt kan man säga utan de yttre omständigheterna så känner vi att vi fortfarande växer.
Han har även märkt att kunder från Narvik, fyra mil bort, börjat köra till Riksgränsen efter jobbet.
– Det är fascinerande att de från Norge kör över som de gör, de kan sitta och vänta någon timme på kolonnkörning, sedan strömmar det in folk när plogbilen kommer. Tendensen är att de kommer oftare och fast det är lite sämre väder, säger Petter Nilsson.
Just nu innan jul är det ganska lugnt i butiken.
– Vi har några bra helger här innan jul, men dagarna innan jul när det normalt är kaos i andra städer så är det väldigt lugnt här, då håller de sig hemma norrmännen.