I slutet av förra året upptäcktes växande sprickor i Hjalmar Lundbohmsskolan ett par hundra meter bort. I våras fick boende i närheten med kort varsel flytta från sina hem. Fredag förra veckan berättade gruvbolaget LKAB att också Kiruna sjukhus har börjat spricka.
Det kom inte som en överraskning för skyddsombudet Magnus Skoglind på äldreboendet Solbacken, som ligger i den mest drabbade flygeln. Han upptäckte sprickor i fasaden när han tvättade fönstren i somras.
– Fasad är fasad så man blev inte så alarmerad. Jag bor i centrala stan och ser ju sprickor hela tiden när man går till tvättstugan. Men jag har upptäckt fler och fler hårfina sprickor inomhus, det är inga gapande hål än, säger han.
Skyddsombudet ser ingen risk för arbetsmiljön än, men berättar att personalen upplever att dörrarna blivit lite trögare.
– Man känner att det inte flyter fritt. Det här kommer nog bli en kamp mot klockan känns det som, säger han.
Personal och chefer har larmat och mätningar har gjorts. Solbackens verksamhetschef Jeanette Rehnblom säger att hon inte vet mer om sprickorna än vad LKAB gått ut med, så prognosen är oklar.
– Men vi har inte fått några signaler om att det ska vara någon fara för arbetsmiljön eller att personal skulle må dåligt, säger hon.
De vet att äldreboendet kommer att behöva flyttas förr eller senare.
– I dagsläget är jag inte oroad.
Eva Holmgren, verksamhetchef för Folktandvården i Kiruna, berättar de gjort flera anmälningar till driftansvariga som sedan gjort sprickmätningar. Inte heller hon känner till några arbetsmiljöärenden.
– Jag har pratat med kliniken och senast idag har de upptäckt och anmält till driften att det är sprickbildningar i Folktandvårdens lokaler, säger hon.
Kirunas nya sjukhus måste nu stå klart klart tidigare än 2030 som varit planen. Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är kritisk mot att LKAB informerade om detta först i förra veckan.
– Det är konstigt att man inte har bättre framförhållning när det gäller så viktiga samhällsfunktioner. Man kan tycka att LKAB tar det med en klackspark. Det är de som är ansvariga, de har sagt 2029-2032 och man förutsätter att de har marginaler, säger han.
LKAB svarar att de fick rapport om sprickbildningen den 8 september och att kommunen och regionen informerades om det på fredag förmiddag.
"Vi ville direkt berätta hur läget är", skriver kommunikationschefen Tina Benson i ett mejl.
Gruvjätten slår ifrån sig av kritiken.
"LKAB har en längre tid påtalat för Kiruna kommun och Region Norrbotten att de skyndsamt behöver komma överens om lokalisering av det nya sjukhuset samt påbörja detaljplanearbetet snarast eftersom det är steg ett i processen."
Har LKAB någon prognos för hur lång tid det kan ta innan lokalerna kan behöva evakueras?
"Det utredningen visar är att det är påverkan på funktioner inne i byggnaderna, som att dörrar kärvar (vilket har och ska åtgärdas). Vi fortsätter utredningarna och följer utvecklingen noggrant. Vi har anlitat byggnadsexperter som bedömer hållfasthet och åtgärder, men det är fortfarande regionen som äger sjukhuset och beslutar om vad som ska ske."
Kiruna kommun och regionen har haft olika syn på bästa placeringen för sjukhuset. Men kommunen har planmonopolet och i förra veckan klubbade kommunstyrelsen alternativet 2b, mellan Söderleden vid Lombolo och nya rondellen till Nikkaluoktavägen.
Nu ska den placeringen utredas djupare innan processen kan gå vidare.