Här kan branden ha startat

"Vid någon process i krossningen ska det ha börjat brinna" säger Per Lundström, enhetschef på Kiruna kraft om den kraftiga branden på återvinningscentralen. Brandmannen Orajärvi jobbade i femton timmar första skiftet och säger att de hade haft det tufft utan helikopterhjälpen.

BRANDGATA. För att avgränsa elden gjordes en brandgata.

BRANDGATA. För att avgränsa elden gjordes en brandgata.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2017-06-22 12:46

Inne på återvinningscentralen ligger lukten från sopor och rök tung. På ytan där det har brunnit står en grävmaskin och lastar samtidigt som dumprar kommer och fyller på med mer jord.

Det är relativt lugnt jämfört med de två senaste dagarna då räddningstjänsten, personal från Tekniska verken och deras underentreprenörer har jobbat dygnet runt sedan den kraftiga branden bröt ut under tisdagskvällen i en byggnad där sopor förvaras och krossas.

Byggnaden i sig var inte isolerad och därför kunde elden spridas snabbt, och inom några timmar brann det kraftigt i mellan sju och åtta ton sopor på ett hundra meter hektar stort område.

– Exakt hur det har gått till vet jag inte, men vid någon process i krossningen ska det ha börjat brinna. Man förstod omfattningen ganska snabbt och påbörjade direkt arbetet med att minimera skadan. Därefter har vi jobbat i skift tillsammans med räddningstjänsten, säger Per Lundström, enhetschef på Kiruna kraft.

Under torsdagsförmiddagen brann det fortfarande i krossningsbyggnaden. Räddningschefen Thomas Winnberg säger att de räknar med att bli klara med släckningen under dagen vilket de hade räknat med. De senaste dagarna har cirka 25 personer arbetat men nu är det en handfull kvar på området. En av dem står på en vattentankbil och sprutar in vatten i byggnaden.

– Det är för att kyla ner grävmaskinernas skopor samtidigt som det lastas in jord för att kväva elden och röken. Räddningstjänsten hade aldrig klarat av detta på egen hand utan allt har varit ett bra samarbete, säger Winnberg.

För att minimera vattenanvändningen användes morän som redan fanns på platsen och vid skjutbanan i närheten för att kväva elden med och minimera röken.

– Att använda bara vatten hade tagit väldigt lång tid och det hade gått åt mycket vatten så att använda morän var jättebra, det är syrefattig jord och passade bra för släckning. Det brinner väldigt djupt ner i soporna och det hade varit svårt att komma åt att släcka annars, säger Winnberg.

Under onsdagen blev det kaotiskt i Kiruna då flera förskolor, fritids, butiker och olika verksamheter stängdes på grund av röken som bolmade in över Kiruna. SOS gick ut med ett alarm om att det var fara för allmänheten som ombads hålla sig inomhus.

– Det hade kunnat gå betydligt värre. Hade vinden blåst åt ett annat håll hade det blivit en helt annan spridning på branden och det hade varit betydligt svårare att få stopp på branden, säger Thomas Winnberg.

Brandmannen Robert Orajärvi är inne på sitt andra skift. Han var ute tidigt efter att larmet hade gått och jobbade då i femton timmar för att bekämpa branden.

– De första sex till åtta timmarna var det högt tryck. Vi försökte ta oss in men det var fullt med sopor, samtidigt som personal från tekniska verken grävde ut sopberget. De gjorde en brandgata som var ren och vi lyckades få kontroll över branden, mycket tack vare helikoptern. Hade inte den kommit hade vi haft det tufft, säger Orajärvi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om