Här grips kidnapparen efter dramat

Den 35-årige mannen höll i somras en man i 60-årsåldern fången i timmar under vapenhot. Nu döms han till fyra års fängelse.

Här grips den 35-årige mannen av polisens insatsstyrka. Tingsrätten dömer nu mannen till fyra års fängelse.

Här grips den 35-årige mannen av polisens insatsstyrka. Tingsrätten dömer nu mannen till fyra års fängelse.

Foto: Polisen

Kiruna2018-11-29 11:53

Bilden i polisens förundersökning visar hur mannen grips av tungt beväpnad polis från insatsstyrkan, utanför en stuga i skogen några mil från Karesuando. På torsdagen fälldes han på elva åtalspunkter.

Åklagaren Kristoffer Sahlin yrkade att den 35-årige mannen skulle dömas till ett fängelsestraff på mellan fyra till fem år eller vård.

– Det är så pass allvarlig brottslighet att det inte kan bli någon annan påföljd.

Direkt efter rättegången i Gällivare tingsrätt skickades den åtalade till rättspsyk för en undersökning av hans psykiska hälsa. Undersökningen, som tar cirka tre veckor, kom fram till att han är psykiskt sjuk men inte av allvarligt slag.

Kidnappningsdramat som rubricerats som olaga frihetsberövande utspelade sig i Mertajärvi i Kiruna kommun den 23 juli i år. 35-åringen kidnappade en man och höll det livrädda offret kvar under vapenhot i flera timmar. Han åtalades även för olaga hot, grovt vapenbrott, grovt olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Advokat Jens Arnhof försvarade 35-åringen under processen.

– Det som har framkommit i första hand är att min klient har mått och mår allt jämnt ganska dåligt och det har naturligtvis påverkat hans beteende. Men sammantaget har det inte varit riktigt så illa så som man kunde tro när man läste åtalet från första början.

Det var advokaten som begärde en rättspsykiatrisk undersökning för att utröna om det finns fängelsehinder, vilket tingsrätten beviljade. Svensk lag förbjuder att en person som anses vara allvarligt psykiskt störd avtjänar sitt straff i fängelse.

Den misstänkte 35-åringen har luddiga minnesbilder från flera av åtalspunkterna.

Tingsrätten dömer nu 35-åringen till fängelse i fyra år. Angående mannens psykiska status skriver tingsrätten:

"Brottens samlade straffvärde och återfallet i brott utesluter annan påföljd än fängelse eftersom den rättspsykiatriska undersökningen visat att mannen begått de åtalade gärningarna under påverkan av en psykisk störning som inte är en allvarlig psykisk störning, att han vid tidpunkten för undersökningen har en psykisk störning, som inte är en allvarlig psykisk störning och att det därmed inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård."

Under rättegången avhandlades även andra åtalspunkter som härrör till en tid före det olaga frihetsberövandet, som en händelse som utspelade sig i maj i år och rör grovt olaga hot. Utöver det står mannen även åtalad för bland annat olovligt brukande, hot mot tjänsteman, samt obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om