Ön var ett område som började avvecklas på 70-talet på grund av markdeformationer. Men några förråd och garage blev kvar. Privatpersoner hade arrenderat garagen på mark som kommunen upplät. Men ny mark för garage behövdes. LKAB ställde upp med att göra en detaljplan i Varggropen för att garageägarna skulle kunna bygga. Men då kom E10 sträckningen och förslaget föll. Garageägarna bildade en ideell förening, Varggropens garageförening, som tillvaratar garageägarnas intressen och som förhandlade med kommunen och LKAB istället för att varje garageägare skulle förhandla separat.
– När planerna för Varggropen föll hamnade allt i stiltje, men sedan kom kommunen med ett tänkbart alternativ. De arrenderar mark av Länsstyrelsen i syfte att hyra ut till vår förening för anläggande av garage, berättar föreningens ordförande, Johan Henriksson.
Behovet av garage och förråd i Kiruna är enormt. Johan Henriksson berättar att det finns äldre personer som har kvar sina hus för att de inte har någonstans att förvara sina ägodelar.
– Vi får många frågor av invånare som är intresserade av garage, och vi har ett tjugotal människor som står på kö, säger han.
Den totala kostnaden inklusive bygglovfinansieras av medlemmarna själva, fördelat på de 50 garageägarna.
– Målsättningen är att bygga fler garage i framtiden till en låg kostnad och erbjuda fler Kirunabor garage. Vi brukar lite skämtsamt säga att sådana här garage kan vara ett smörjmedel för att få igång samhällsomvandlingen så att folk börja sälja sina hus. Förråd och garage är en stor fråga för dolk, säger Johan Henriksson.
Föreningen siktar på att vara under tak i oktober och att slutbesiktningen kan ske i slutet av den månaden.
– Jag tror på arbetssättet som vi jobbar med, att kommunen och LKAB skapar tomter och möjligheter och Kirunaborna själva bygger. Då kan vi bygga nya Kiruna själva. Kirunaborna vet själva vilka behov vi har, säger han.