Här är man minst sjukskriven

Enligt statistik från Försäkringskassan är det i Kiruna och Jokkmokk som man har de lägsta sjukpenningtalen bland alla länets kommuner.

I topp. Kiruna är tillsammans med Jokkmokk de kommuner i länet som har lägst sjuktal.

I topp. Kiruna är tillsammans med Jokkmokk de kommuner i länet som har lägst sjuktal.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Kiruna2014-12-09 20:00

I Försäkringskassans socialförsäkringsrapport för 2014 så presenteras siffror för hur sjukfrånvaron har utvecklats under året. Antalet sjukskrivna och det så kallade sjukpenningstalet, det vill säga antalet utbetalda dagar med sjukpenning, fortsätter att öka i landet. Samma trend syns även i Norrbotten även om ökningen får anses vara relativt liten. Men det ser bra ut för åtminstone två av länets kommuner: Jokkmokk och Kiruna som båda hade drygt 23 procent lägre sjukpenningstal än snittet för övriga Norrbotten.

Något som antas kunna ligga till grund för de låga siffrorna är det goda läget på arbetsmarknaden.

– Ofta har ohälsotal och sjukpenningtal en koppling till arbetsmarknaden och Kiruna ligger väldigt bra till där, säger Åsa Rosendahl, statistiker på Norrbottens läns landsting och betonar att det även kan finnas förklaringar.

Ett nära samarbete med företagshälsovården kan bidra till att fånga upp personer som riskerar att bli sjuka innan det är för sent och det kan bli aktuellt med en längre sjukskrivning.

– Vi försöker hjälpa företagen där de är, att tänka strategiskt kring hur man ska förebygga ohälsa. Det kan vi göra på många plan både vad gäller fysiskt, psykiskt och arbetsmiljö, säger Åsa Jannok, vd för Kirunahälsan och fortsätter:

– Eftersom vi har haft en högkonjunktur så är många av företagen intresserade av att behålla sin personal, man är mån om dem och vill dessutom visa att man är en bra arbetsgivare som satsar på personalen.

I Arjeplog har man på fyra år gått från 6,3 till 12,8 och är nu sämst i länet. Samtidigt är kommunen liten vilket kan göra statistiken missvisande.

– Det är en markant ökning och det gör att när vi pratar om folkhälsofrågor så accentueras behovet av att titta igenom statistiken och se vad kommunen kan göra för att förebygga folkhälsan, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S).

Sjuktal för länet

Siffrorna avser oktober 2014

Kiruna: 7,2

Jokkmokk: 7,2

Luleå: 8,0

Pajala: 8,1

Gällivare: 9,3

Haparanda: 9,5

Övertorneå: 9,9

Boden: 10,7

Arvidsjaur: 10,8

Piteå: 11,1

Kalix: 11,8

Överkalix: 12,2

Älvsbyn: 12,6

Arjeplog: 12,8

Länet totalt: 9,4

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om