Han vill ha Norrbotten på matkartan

Fredrik Åkerman har bestämt sig. Han ska bli årets vildmarkskock.  - Jag tror på det här till etthundra procent, säger han.

SEGERVISS. Fredrik Åkerman från Abisko Mountain lodge ställer upp i tävlingen Årets vildmarkskock tillsammans med lillebrorsan Niklas. Och Fredrik tror på seger.

SEGERVISS. Fredrik Åkerman från Abisko Mountain lodge ställer upp i tävlingen Årets vildmarkskock tillsammans med lillebrorsan Niklas. Och Fredrik tror på seger.

Foto: Åsa Poromaa

KIRUNA2008-07-12 06:00
- Mat är kärlek. Jag brinner för matlagning. Så säger Fredrik Åkerman, 25, som ska representera Norrbotten i tävlingen Årets vildmarkskock tillsammans med lillbrorsan Niklas, 18. Fredrik ställde upp i tävlingen redan i fjol. - Men då gick det inte så bra så nu är jag sugen på revansch, säger han som till vardags är kökschef på Abisko Mountain Lodge. Bröderna Åkerman kommer från Hällefors, men sedan ett och ett halvt år tillbaka kan Fredrik räkna sig som norrbottning. Brodern Niklas pluggar vid restaurangskolan i Hällefors, men sommarjobbar på Kebnekaise fjällstation. - Jag trivs här uppe. Man hittar sig själv här, säger Fredrik Åkerman som inte åker skidor, men gärna promenerar och njuter av naturen vid Abisko. - Dessutom är råvarorna här uppe helt underbara. Ingen annanstans är kvaliteten på ren, röding och bär så hög som här, säger han och berättar att jobbet som kökschef kräver mer av honom i fjällvärlden än i en stad. - Här gäller det att tänka lite längre. Det går inte bara och springa till ICA om man har glömt något. Därför krävs det mer planering här och det är en utmaning. Svårt men roligt
På tal om utmaningar så är favoritviltet självklart fisk - av just den anledningen. - Fisk är roligast att laga - och svårast. Den perfekta fisken är lycka, säger han och skrattar. Bröderna Åkerman har redan börjat förbereda sig för tävlingen som går av stapeln i september på Sikfors Herrgård nära Grythyttan. Deltagarna ska inte bara laga mat utan bjuda på en tre timmar lång måltidsupplevelse där både miljön och kockarnas berättande runt måltiden poängsätts. Tävlingen äger rum i en kåta och all matlagning sker på öppen eld. - Jag är van vid att jobba vid öppen eld. Det är nästan lättare än vid en spis. Jag känner mig friare på något sätt, säger Fredrik. Lättviktigt
Brödernas bidrag heter En upplevelseresa runt Abisko och tanken är att bjuda på en måltid som speglar de fyra årstiderna i fjällvärlden. Vissa svårigheter har lagts in i tävlingen som att lunchen inte får väga mer än 500 gram - och samtidigt räcka till fyra hungriga vandrare. Det innebär torkade ingredienser. - Vi har till och med torkad tomatpuré, skrattar Fredrik och berättar att han tror att han och brorsan har fördelar av att de tävlar för just Abisko. - Självklart. Det är ju här vildmarken finns. Men vi tävlar inte bara för Abisko, utan för hela Norrbotten. Det är viktigt att vi får Norrbotten lite mer på matkartan.

FAKTA/Fredrik Åkerman

Namn: Fredrik Åkerman.

Aktuell: Tävlar med brorsan Niklas i Årets vildmarkskock. Familj: Mamma, pappa, bror och syster. Lagar helst: Röding och öring. Äter helst: Korv i alla former. Dricker: Kaffe och vatten. Bästa kokbok: ICA-handlarnas rutiga. Bästa köksgrej: Knivar och pincett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om