Han lever på det andra har slängt bort

Sedan fem år tillbaka lever Andreas Jakobsson och hans familj på mat som de hittar bortslängt i containrar och soptunnor. Men om du tror att det handlar om halvruttna tomater och mögligt bröd så tror du fel.

Andreas Jakobsson har levt på mat som andra har slängt bort i fem år. Han har även skrivit en bok i ämnet och åker nu runt och föreläser om matsvinn.

Andreas Jakobsson har levt på mat som andra har slängt bort i fem år. Han har även skrivit en bok i ämnet och åker nu runt och föreläser om matsvinn.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-04-24 05:00

Det började med att en kompis till Andreas Jakobsson lyriskt berättade om en bra matbutik i Uppsala. Inte för att butiken i sig var så himla bra, utan för att soprummet var lättillgängligt och välsorterat.

– Jag följde med dit en kväll. Och det var precis som hon hade sagt, det som förvånade mig var att 80-90 procent av det var jättefin mat, lika bra som man köper på affären. Jag trodde att det skulle vara massa ruttna tomater och bruna bananer och så några bra grejer, men det var tvärtom, det mesta var jättefint. Jag började åka dit regelbundet och hämta mat, säger Andreas Jakobsson.

Idag åker han ut med bil hemma i Uppsala ungefär en dag i veckan och kollar av tio olika ställen.

– Jag har två barn och sambo, vi köper ingen mat. Plus att jag ger bort massa mat till två personer som har det dåligt ställt, säger Andreas Jakobsson.

Det butikerna slänger är varor som börjar närma sig bäst före datum eller som redan har passerat.

– Men de flesta grejerna håller jättelångt efter, det har ingen betydelse att datumet har passerat. Färsk fisk kan ju bli dåligt rätt snabbt och känsliga produkter, men annars går det mesta att använda jättelångt efter. Vi åt fil fem månader efter bäst före datumet nyligen och det var inget fel på den.

Dumpstring, som det kallas när man söker igenom containrar och soptunnor, kräver förvaringsutrymme hemma. Andreas Jakobsson har till exempel hittat massor av tvättmedel i soporna.

– Det hittar man ofta så det har jag för säkert tio år framöver.

Andreas Jakobsson ägnar ungefär åtta timmar i veckan på att åka ut och hämta och ta hand om mat och att ge bort mat. Han gör det dels för att spara pengar men också för miljöns skull.

– Det känns absurt om jag skulle åka och handla, varför måste det produceras ny mat när det redan finns en massa bra mat redan.

Enligt Andreas Jakobsson slängs en tredjedel av maten i världen. Han hoppas att politikerna ska göra mer för att motverka matsvinnet.

– Först borde de skjuta till mycket mer pengar till det, för det är ett jättestort problem. Man skulle kunna jobba med nätverk och positiva exempel. Satsa mer på hemkunskapen i skolan. Sen så tycker jag att man borde använda politiska styrmedel som skatt, alltså göra det dyrt att kasta mat, man skulle kunna lägga på en skatt på matavfall och brännbara sopor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om