Hållbarhet är ett av vår tids stora modeord och i ordet ryms en stor mängd olika betydelser. Ulf Nordwall håller under onsdagen ett seminarie om sin bok "Hållbara hus i kallt klimat" på Malmfältens Folkhögskola i Kiruna – en bok som handlar om hållbart husbyggande i arktiskt klimat. I boken inryms bland annat det världskända ishotellet i Jukkasjärvi som ett bra exempel på hållbart byggande tillsammans med 30 ytterligare hus.
– Att ishotellet kom med blir nästan lite poesi. Hotellet byggs av is, ett material som är återbrukbart i all oändlighet. Nu kan man problematisera lite med att det kanske är dieseltraktorer som transporterar isen, det kanske borde vara eldrivna om man ska dra det till sin spets.
Ulf Nordwall har under sitt arbete för Peab utvecklat ett särskilt intresse för ordet hållbarhet som blivit allt mer vanligt förekommande när det gäller just husbyggande. Ibland finns det enkla knep för att göra bostäder hållbara.
– Ta till exempel en klassisk 70-talslägenhet i Sverige med en hall där det är dörrar till respektive rum. Om man istället för att slå ut en vägg öppnar upp en till ingång till exempelvis vardagsrummet gör det direkt att rummet får en annan flexibilitet och blir större.
Han nämner också en del om hur företag tänker kring hållbarhet vad gäller husbyggande.
– Vissa saker som uppstår är bara dumt, till exempel i vissa projekt där det har tagits fram 27 olika väggtjocklekar medan det i realiteten bara behövs 6-8 stycken. Det kanske inte behövs hur många olika fönstertyper som helst? Det finns andra sätt att få till en fantastisk fasad.
Materialvalet är också en viktig del i hållbart husbyggande och även återbruket av materialet.
– Jag tänker på ett hus där man återanvände tegelstenarna från ett gammalt elevhem som stått i närheten. Teglet användes till golvet och blev en riktig snackis på orten där boende började berätta hur de ibland kunde höra barnskratt i byggnaden. Människor har en stark förmåga att knyta an till byggnader på det viset.
En annan sak som Ulf Nordwall spår vad gäller hållbarhet är bilens användningsområde.
– I Umeå har man börjat titta på ett projekt där elbilar ska kunna ladda tillbaka lite av energin till hushållet under dagen när strömmen är dyr och ladda sitt eget batteri på natten. Den typen av symbios mellan bil och bostad är jag övertygad om att vi kommer att se om 10-20 år.