Det är en dryg vecka sedan Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan om få fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland. Företaget står för 75 procent av tillverkningen av cement i Sverige.
Det gör att det efter den 31 oktober, när Cementa inte får bryta mer, riskerar att bli cementbrist i landet. Det skulle slå hårt mot LKAB som använder cement för att stärka bergen i sina gruvor. Gruvjätten tror att produktionsbortfallet kan bli mellan 50 och 80 procent.
Anders Elenius är på semester när vi får tag på honom. Ordföranden för Gruvtolvan säger att det är en svår situation och han tycker inte att svenska företag ska behöva börja importera cement från andra länder.
– Jag kan tycka att det är lite märkligt att man pratar miljö i ena änden, men sen är man villig att släppa den tillverkningen till gamla öststaterna. Där känner jag att där har vi absolut ingen koll. Om man tittar hur Cementa har haft sitt. Där har vi pejl på läget, hur mycket det påverkar miljö och så. Tar vi det från Polen, då känns det inget bra.
Elenius hoppas att det fortfarande går att ändra beslutet så att Cementa får fortsätta att bryta på Gotland. Men han tycker också att man behöver se om ordningen kring tillstånd.
– Jag hoppas att man börjar fundera. Det är ungefär som med våra tillstånd och ansökningar. Allting tar för lång tid. Vi har inte tid att hålla på och vänta på det här. Alla slår sig för bröstet och säger att vi ska vara miljövänliga. Jo, vi ska vara miljövänliga, men samtidigt måste vi kunna fortsätta att bryta det vi gör. Vi drar in, jag tror det var sex miljarder sist, till staten. Det är inga småpengar som kommer in i statskassan, säger Elenius och fortsätter:
– Det tar för lång tid. Jag vet inte. Vi får vänta och vänta. Medan vi väntar så hinner man ändra på lagar och då kan man inte gå tillbaka och göra om i den prövningen. Då ska man göra en helt ny prövning. Det blir jätteskevt. Att vi ska vänta i tre-fyra år på tillstånd. Vi behöver säkra upp det snabbare, så att vi vet vad vi får göra.
Elenius har inte hört något mer om hur LKAB tänker hantera situationen om det blir cementkris.
– Vi måste få veta vad de har tänkt och som jag har förstått är svaret inte färdigt än. Jag misstänker att senast i augusti måste vi veta vad vi och hur vi ska göra.